A grunge hősei korán haltak + Koncertvideók

tt

2012. április 5., csütörtök 20:20, frissítve: péntek 11:24

18 éve, hogy holtan találták seattle-i otthonában Kurt Cobaint, a Nirvana énekes-gitárosát. Napra pontosan nyolc évre rá követte földije, Layne Staley, az Alice in Chains énekese.

A dalszerző zseni halálát hivatalosan öngyilkosságnak minősítették annak ellenére, hogy annak körülményeit máig nem sikerül egyértelműen tisztázni. Halálával akarva-akaratlanul csatlakozott a 27-esek klubjához, azon rocksztárok sorához, akik egymástól függetlenül mind 27 éves korukban haltak meg. A sor mondhatni parádés, Jim Morrisontól egészen Amy Winehouse-ig, és Cobain akarata ellenére vált végleges ikonjává az 1990-es éveknek. Idén lett volna 45 éves, születésnapjáról az MNO itt emlékezett meg.

 

Cobain halála után napra pontosan nyolc évvel egy másik, jobb sorsra érdemes énekes távozott az élők sorából; Layne Staley a seattle-i grunge-legenda, az Alice in Chains énekeseként vált világhírűvé. A jellegzetes énekhangjáról – és súlyos kábítószer-függőségéről – ismert művész szintén otthonában halt meg; ebben az esetben is kizárták az idegenkezűséget, a törvényszéki szakértők a teljesen legyengült Staley-nél a halál okaként drogtúladagolást állapítottak meg.Seattle állócsillagaira két koncertvideóval emlékezünk:


Alább a Nirvana 1994-es nagy sikerű New York-i unplugged koncertjének egy próbája látható, ahol a zenekart valóban emberközeli léptékkel filmezték.Az Alice in Chains, a seattle-i Moore színházas koncertjébe nézhetünk bele. A grunge-forradalom küszöbén álló zenekar hat dala tökéletesen idézi meg a zeneipar jobb napjait.