A hagyományokat idézik fel a Túri Vásáron

Grund

2012. augusztus 9., csütörtök 17:55, frissítve: csütörtök 18:07

Az Alföld szinte minden részéről kétszázötven árust és több mint tízezer embert várnak a Mezőtúron vasárnap tartandó Túri Vásárra, amelyen évről évre nagy számban felvonulnak termékeikkel a szűcsök, a bőrdíszművesek, a lószerszámkészítők, a kézi szövők, a fazekasok, valamint a mézeskalács-készítők.

Az üzleti megfontolások miatt augusztus végéről a hónap első felére előre hozott vásáron kereken másfél kilométer hosszan sorakoznak majd az árusok a Szolnoki úton. Szám szerinti előzetes bejelentkezésük azt jelzi, hogy a vásár változatlanul népszerű az eladók és a látogatók, vevők körében.

A hagyományőrző jelleget a kulturális események számának gyarapításával is igyekeznek erősíteni. Ennek szellemében a városban 11. alkalommal rendezik meg a több napig tartó arTúr fesztivált, amely jellegét tekintve összművészeti seregszemle. A művészetek különböző ágai, így a komoly-, a nép-, a világzene, a kortárs balett, a tánc, a képzőművészet és a népművészet képviselői egyaránt megjelennek a fesztiválon.

A programok közül kiemelt érdeklődésre számíthat a Magna Cum Laude zenekar fellépése, a csapatot 1999-ben egy tehetségkutató versenyen épp Mezőtúron fedezték fel. A komolyzene-kedvelők a katolikus templomban élvezhetik a hangversenyeket. Vasárnap a fesztiválszínpad zárókoncertjén a Csík Zenekar húzza a talpalávalót.

A Túri Vásár országos eseménynek számított évszázadokon át, nagyságáról legendák mesélnek, „sátrait” még népdal is megörökítette. A középkorban az a szóbeszéd járta, hogy volt olyan vásár, amely egy hétnél is tovább tartott. Az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején mégis elhalásra ítélték, mert a politika nem tartotta célszerűnek az egyéni termelők és a kisiparosok vevőkörének fönntartását éppen Mezőtúron, az ország első szövetkezetinek kikiáltott városában. Emléke azonban élt az emberekben, és 1978-ban, a város fennállásának 600. évfordulóján a vásár felelevenítésével is emelni akarták az ünnepi hangulatot.

Forrás: MTI