A hagyományőrzés ünnepe Bugacon

Tresó T. Tibor

2012. augusztus 12., vasárnap 11:30, frissítve: vasárnap 14:32

Nagy sikerrel zajlanak az idei Kurultáj rendezvény programjai, melyeknek idén augusztus 10–12. között az alföldi Bugac ad otthont. A 24 nép képviselőinek részvételével zajló hagyományőrző rendezvénysorozat szombati napjára a szervezők beszámolója szerint közel százezren voltak kíváncsiak. A rendezvényen vasárnap lovas-, agár- és sólyom-, valamint íjász- és harci bemutatók, lovasversenyek, továbbá zenei és versenyprogramok várják az érdeklődőket.

Az előző évekhez képest idén újdonságnak számít, hogy nemcsak az összes hun és türk tudatú nép küldi el képviselőit Bugacra, hanem Dagesztánból és Azerbajdzsánból is érkeztek avar hagyományőrző küldöttek.

Élő történelemkönyv

„Nagyon komoly háttérmunka folyt a népek összefogása kapcsán: régészek, antropológusok, történészek és néprajzkutatók együttes munkájának köszönhetően a tábor, a kiállítások és a programok egytől egyig a történelem hiteles bemutatására épülnek, így a fesztivált nemcsak élvezni lehet, de élő történelemkönyvként is szolgál majd a látogatóknak” – mondta el Bíró András Zsolt főszervező.

Emlékállítás, és közös nevező

Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője korábban elmondta, hogy az értékteremtő, a népek összefogását segítő rendezvény és annak szellemisége mintegy 140 millió embert érhet el a világon.

Az első Kurultájt 2007-ben Kazahsztánban tartották meg, a másodikat 2008-ban a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán, a harmadikat 2010-ben Bugacon. A két évvel ezelőtti törzsi gyűlésen 150 ezer vendég fordult meg a szervezők tájékoztatása szerint.

A Turán Szövetség meghívására 111 csapat érkezett a bugaci ünnepre, amely Bíró András Zsolt szerint az ázsiai lovas nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlésként értelmezhető. A Kurultáj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít közös emléket, valamint keresi az összekötő kapcsokat a rokon népek között.

A már megszokott programok mellett idén egy új helyszín, az „ősök sátra” is helyet kapott a táborban, ebben kazahsztáni, ázsiai vonatkozású emlékeket is láthatnak az érdeklődők a másik sátorban bemutatott szkíta, hun, avar és honfoglaláskori leletek mellett.

Kassai-íjászok és kézművesvásár

A szakrális programok, tudományos előadások és úti beszámolók, népzenei bemutatók, gyermekprogramok mellett a Kassai Lovasíjász Iskola bemutatója, lovasbirkózás és barantaelőadás, avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, valamint kézművesbemutató és vásár várja az érdeklődőket vasárnap is.

Forrás: MTI