A látogatók előtt újul meg a Paradicsom

Grund

2012. július 10., kedd 19:08, frissítve: kedd 19:13

A látogatók előtt restaurálják Tintoretto Paradicsom című festményét a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban keddtől. A szakemberek üvegezett paraván mögött végzik a munkát a híres intézmény csarnokában. A restaurálás várhatóan januárban ér véget, a restaurátorok addigra tudják visszaadni a kép régi fényét.

Ez az első alkalom, hogy egy spanyol múzeum a nagyközönség szeme láttára újít fel egy értékes alkotást. A kezdeményezéstől a Thyssen-Bornemisza Múzeum vezetői azt remélik, segít jobban megérteni és megfigyelni a látogatóknak a restaurálás folyamatát.

A 169,5 centiméterszer 495 centiméteres festmény húsz éve képezi a Thyssen-Bornemisza-gyűjtemény részét. Restaurálását a Merrill Lynch amerikai pénzintézet patronálja.

Forrás: wikipedia


A látogatók nemcsak a folyamatba pillanthatnak bele, a múzeum kiállítást is szervezett a munkálatok köré. A tárlat azokat a tanulmányokat sorakoztatja fel, amelyeket a restauráláshoz készítettek szakemberek. Ezek a tanulmányok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a munka a legteljesebb mértékben sikeres és a képre nézvést biztonságos legyen – emelte ki Ubaldo Sedano, az intézmény restaurátori részlegét vezető igazgató, hozzátéve, hogy az itáliai reneszánsz utolsó nagy mesterének páratlan festménye több komoly vizsgálaton – például infravörössel végzetteken – is átesett.

Az alkotás 1588 körül született, igen aprólékos, sokalakos mű, amelynek fő színei a kék és a fehér. Fő motívuma a kép felső részén látható: Szűz Mária megkoronázása fia, Jézus által, amint a Szentlélek galamb képében kiterjeszti szárnyait felettük.

Forrás: MTI