A legősibb Bibliát is kiállítják

Grund

2012. március 7., szerda 11:15, frissítve: szerda 12:23

A majdnem teljes egészében fennmaradt legrégebbi szentírások egyike is megtekinthető egy bibliakiállításon a Vatikánban, a Szent Péter térről nyíló Nagy Károly-szárnyban.

A március elején nyílt és április közepéig látogatható Verbum Domini (Isten szava) tárlaton először láthatók Európában a világ legújabb és legnagyobb magán bibliatörténeti gyűjteményének, az amerikai Green Collectionnek a legféltettebb kincsei, köztük a Codex Climaci Rescriptus, a világ egyik legősibb ismert bibliája, amely a Jézus családjában beszélt palesztinai arameus nyelven íródott leghosszabb szöveg.

A nagyböjti és húsvéti időszakra nyílt bibliakiállításon 152 szent irat, illetve egyéb bibliatörténeti tárgyi emlék látható, a Green-gyűjtemény, a Vatikáni Könyvtár és a Vatikáni Múzeumok kincsein kívül európai és amerikai magángyűjteményekből származó ritkaságok. A németországi Ágost Herceg Könyvtár (Alsó-Szászország) például egyik legértékesebb kéziratát, a 14. század végén keletkezett, gazdagon díszített Wyclif-bibliát adta kölcsön, amely John Wyclif egyházreformer és tanítványainak angol bibliafordítását tartalmazza.

A könyveken kívül élethűen rekonstruáltak a tárlaton a Bibliához kötődő szimbolikus helyszíneket, így a kumráni barlangokat, ahol az úgynevezett holt-tengeri tekercseket találták; a Gutenberg-nyomdát; Wartburg várának azt a szobáját, ahol Luther a Szentírás német fordításán dolgozott; egy kolostori szkriptóriumot, a Sínai-félszigeti Szent Katalin-kolostor egy részét, ahol hajdan megtalálták az első majdnem teljes Bibliát, a Codex Sinaiticust. A pápai kulturális tanács által patronált kiállítás célja „közelebb hozni a látogatókat a Biblia történetéhez”.

Forrás: MTI