A mélybe merül a híres rendező

WA, 2012. március 9., péntek 19:16
Ezúttal nem filmjeivel, de újfent történelmet írhat James Cameron kanadai rendező, aki a világon elsőként egyedül akar lemerülni a 10 994 méter mély Mariana-árok fenekére.

Cameron, a Titanic és az Avatar rendezője csütörtökön jelentette be, hogy megdöntötte saját világrekordját és 8,2 kilométer mélyre jutott szólóban a Csendes-óceánon Pápua-Új-Guinea közelében.

A kanadai alkotó azonban nem elégszik meg ennyivel, még márciusban megkísérel lemerülni a Guamtól 320 kilométerre délnyugatra lévő Mariana-árok legmélyére, ahová ember először 1960-ban jutott le. Akkor Jacques Piccard mélytengeri kutatónak és egy kollégájának sikerült a Trieste nevű tengeralattjáróval.

A filmrendező mostani küldetése után elmondta, nem tart a merüléstől, bár a rendkívül erős mélytengeri nyomás veszélye azért ott motoszkál a fejében.

Cameron egy 12 tonnás, egyszemélyes világoszöld tengeralattjáróval, a Deepsea Challengerrel ereszkedik az óceán mélyére. A felfedezések iránt mindig is fogékony és fiatalkorától az oceanográfia megszállottjaként ismert rendező közreműködött az eszköz tervezésében, és együttműködik a világ tudománnyal és oktatással foglalkozó egyik legnagyobb alapítványaként ismert National Geographic Societyvel, amelynek kutatója is egyben.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása