A milliárdos "pozicionálta" a miniszterelnököt

Kovács N. László

2012. május 11., péntek 22:00

Hetente többször is üzenetet váltott a bukott Murdoch-lap főszerkesztőjével David Cameron miniszterelnök, egy nyilvánosságra került e-mailből pedig kiderül, az egyik minisztere tanácsot kért a cégtől a kormány által követendő kommunikációs stratégiát illetően.
Az MNO már korábban is beszámolt róla, hogy belpolitikai következményekkel fenyegető részletek hangzottak el a Murdoch-sajtóbirodalom brit lapjainak telefonlehallgatási ügyében folyó vizsgálat keddi londoni meghallgatásán, amelyen a cégcsoport nagy-britanniai érdekeltségének egykori vezetője a vállalat és a brit kormány kapcsolatairól is beszélt.

Ismert, közel ötven új per indult áprilisban a Rupert Murdoch sajtómágnás érdekeltségébe tartozó bulvárlapok körül kirobbant súlyos telefonlehallgatási botránnyal kapcsolatban.

„Jeremy Hunt (média- és sportminiszter) azt üzente, foglalkoznia kell a lehallgatási üggyel, és arra kért engem, adjak tanácsot az ügyben, és irányítsam a kormányfő válaszát az eseményekre” – így szól az üzenet, melyet a News Corporation kommunikációs vezetője küldött Rebekah Brooksnak. Az üzenetben az is szerepel, Hunt „rendkívül segítőkészen viselkedik”, azaz a vállalatnak kedvező pozíciót foglal el a BSkyB televíziós csatorna megvásárlásának ügyében.

Ami a brit sajtóbotrányt illeti, nem ez a mai nap egyetlen jelentős eseménye. Igazi nagyágyú jelent meg az ügyet vizsgáló Leveson-bizottság előtt: Rebakah Brooks, a lehallgatási botrányt követően megszüntetett News of the World egykori főszerkesztője és Rupert Murdoch médiamágnás jobbkeze. Brooks azóta lemondott minden tisztségéről a cégben, sőt nyomozás folyik ellene az illegális tevékenységben való feltételezett részvétele miatt. Nem csupán az ügyben játszott vezető szerepe miatt érdekes azonban vallomása, hanem azért is, mivel David Cameron, az ország miniszterelnöke is többször megjelenik benne.

A miniszterelnököt és az egykori szerkesztőt több szál is összeköti: Cameron egy iskolába járt Brooks férjével, szociálisan is érintkezett a párral, egyszer még egyik lovukat is kölcsönkérte rövid időre. A bizottság meghallgatásán azonban több részlet is kiderült kettejük kapcsolatáról: 2010 decemberének végén többször is találkoztak, a beszélgetések során pedig szóba került a BSkyB televízió felvásárlásának ügye is. A Murdoch-birodalom számára a csatorna megszerzése komoly piaci fölényt hozott volna – a médiahatóságok ezért vizsgálni is kezdték, nem veszélyezteti-e a lépés a pluralitást. Azt Brooks természetesen nem ismerte el, hogy befolyásolni próbálta volna a miniszterelnököt, a téma azonban „felmerült” a találkozókon.

Kiderült, Cameron és Brooks telefonon is tartotta a kapcsolatot, bár az egykori szerkesztő tagadta, hogy napi tizenkét SMS-t váltottak volna, ahogy az egyes újságokban megjelent. Heti egy-két alkalommal azonban felvették a kapcsolatot, Brooks pedig többek között a sajtóbotránnyal kapcsolatos fejleményekről is tájékoztatta a miniszterelnököt – arra, hogy pontosan mit is mondott neki, „sajnos nem emlékszik”, ám biztosította a bizottságot, hogy „semmi titkos információ” nem került Cameron birtokába az üzenetek révén. A miniszterelnök gyakran a „LOL” szócskát tette SMS-ei végére, amíg meg nem magyarázták neki, hogy ez nem egy elköszönés („lots of love”) rövidítése, inkább az üzenet nevetséges voltát hivatott kifejezni („laughing out loud”).

Cameron politikai ellenfelei már hónapok óta hangoztatják, hogy a miniszterelnök helytelenül közeli kapcsolatot ápolt Brooksszal. Az elgondolásra nincs konkrét bizonyíték, a ma nyilvánosságra került találkozók és üzenetek azonban újabb muníciót biztosítanak majd a baloldal számára a kormányfő ellen. Az érvelést néhány igen feltűnő véletlen is erősíti. Az NC lapjai akkor álltak át a Munkáspárttól a konzervatívokhoz, amikor Brooks volt a cég szigetországi igazgatója, de érdekes az is, hogy az egykori szerkesztő épp akkor ebédelt a miniszterelnökkel, amikor a BSkyB-üzlet meghiúsulni látszott. Mindenesetre sokat elmond Brooks befolyásáról, hogy amikor tavaly nyáron lemondani kényszerült, nem csupán David Cameron küldött neki együtt érző üzenetet, de George Osborne pénzügyminiszter és Tony Blair egykori kormányfő is.

(The Guardian, guardian.co.uk, The Telegraph, telegraph.co.uk)