A Pókember Budára jön

Képregényfesztivált rendeznek a hétvégén a Millenárison

Grund

2012. május 11., péntek 17:00, frissítve: péntek 18:15

Holnap a budai Millenáris ad otthont a VIII. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválnak. A fesztivál díszvendége Lengyelország.

A fél évszázados Pókember életét, a lengyel történelem gócpontjait és szlovák szuperhősök nagy pillanatait mutatja be a képregénymustra, amelynek díszvendége idén Lengyelország. Bemutatkozik Piotr Kasiński, a lódzi képregény- és játékfesztivál művészeti igazgatója, ott lesz Robert Trojanowski és Tomasz Tomaszewski illusztrátor, akik megmutatják, hogyan dolgoznak, és közösen rajzolnak is majd magyar grafikusokkal. A független osztrák képregényt népszerűsíti Simon Häussle. Meghívták a szlovák F_art Comixes párosát is, ők a Paginas Amarillas, vagyis Szaknévsor című kiadványt mutatják be.

Persze a legnagyobbak sem hiányozhatnak: a Pókember ötvenéves lett. Harza Tamás, a Pókember-füzetek magyarországi kiadója és fordítója 125 vetített képből álló előadásban meséli el a történetet megalkotásától napjainkig, és kizárólag a fesztiválon látható majd 24 magyar rajzoló Pókember-kiállítása.

Ide szállítják az idei lipcsei könyvvásár egyik látványosságát is. A Comics and Comments projekt részeként 12 finn, észt és magyar alkotó rajzolta meg véleményét a rasszizmusról hatalmas képregénycsíkokra. A Millenárisban ezek mellett látható lesz a NordiComicss nevű projekt is. A 2009-ben debütált tárlat a pályájuk elején tartó észak-európai alkotók munkáit mutatja be.

Forrás: MTI