Interjú

A politika indulatokat szül a filmek körül

Interjú Toni Bestard spanyol elsőfilmessel, a Kedves idegen rendezőjével

Kárpáti György, 2012. április 29., 12:40, frissítve: 15:19
Toni Bestard első nagyjátékfilmjét, a Kedves idegent lelkesen fogadták a világ filmfesztiváljain, s nemcsak a közönség, de a kritikusok is elismerték a spanyol rendező bemutatkozását. A rendező személyesen kísérte el filmjét a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol készséggel válaszolt az MNO kérdéseire.

Mennyire autentikus választás volt a szülőföldje, Mallorca a Kedves idegen, egy ’idegen férfi az idegen kultúrában’ történetéhez?
– Titkos álmom volt, hogy egyszer szülőföldemen forgassak, de azt nem sejtettem, hogy első nagyjátékfilmemben ez máris megvalósulhat. Otthon, hazai környezetben sokkal kényelmesebb dolgozni, ennek ellenére az első forgatókönyv-változatokban nem számoltam Mallorcával, mert egy általános közegben és egy univerzális történetben gondolkodtam. Mindez 2006-ban volt, aztán évekig készítettük elő a filmet, rakosgattuk össze a költségvetését, s eközben változott a történet is. Idővel képbe jött a szülőszigetem, mert rájöttem, hogy a sajátos mallorcai kultúra, a helyiek zárt világa talán még jobb apropót is szolgáltat a történetem kulturális találkozásához, annak érdekesebbé tételéhez. Az utóbbi időben ugyanis igen sok idegen költözik a szigetre, nyaralót vásárolnak, s kezdetben idegenül mozognak az új közösségben, de ez három-négy hét elteltével meglepő módon kezd megváltozni. Vicces, de például a főszereplő Colm Meaney-nek is van háza Mallorcán.

Fotók: Béres AttilaTényleg? Így biztosan könnyebb volt becserkészni a filmhez…
– Tudja, Mallorca szerencsés helyzetben van, hogy híres, mert így híres emberek is járnak oda (nevet). A főszerepre volt egy kívánságlistám tizenöt színésszel, köztük Colm Meaney-vel. Egy nap valaki rábökött a nevére, mondván, úgy tudja, neki van egy háza Mallorcán. Ezen én őszintén meglepődtem, de rövid nyomozás után kiderült, hogy Colm Meaney tényleg vásárolt egy ingatlant a szigeten. Sikerült megszereznünk a telefonszámát, s az egész tényleg nagyon furcsa volt, mert amikor felhívtam, ő vette fel a kagylót. Előbb bemutatkoztam, majd azt mondtam neki, hogy én is helyi vagyok, s első rendezésembe szívesen látnám főszereplőnek. Erre kedélyesen azt válaszolta, hogy ugorjak be másnap a forgatókönyvvel, elolvassa és meglátja. Kiderült, hogy mindössze 15 kilométerre lakott a szülőházamtól.

– Meglehetősen eltérő képet kapunk Mallorcáról a képeslapok sugallta napsütés, vakációzó világához képest. Ezt a turisták előtt kevésbé ismert világot mennyire tudatosan akarta pozicionálni a filmjében?
– Igen, a Kedves idegenben valóban a többség számára nem ismert Mallorca arca látható. A szigeten kívül, tehát még Spanyolországban is túlnyomórészt a prospektusok világa ugrik be Mallorcáról az embereknek. Én is egy hegyi faluban nőttem fel, s szerettem volna egyszer megörökíteni ezt a világot. A telek a hegyekben például kifejezetten hidegek nálunk, még hó is esett most januárban. Meg is mutathatom a képeket a mobilomban. Ezek a hegyek meseszépek, a helyiek fantasztikusan kedvesek, nyitottak, s különböznek más spanyol emberektől.

A film alaptörténete szerint egy bezárt boltban húzza meg magát az idegen. A bezárt bolt a gazdasági válságra utaló, tudatos szimbólum?
Nem ön az első, aki ezt megkérdezi tőlem (nevet). A forgatókönyv korai változatában is bezárt bolt szerepelt, s azt még a gazdasági válság előtt írtam. Az az igazság, hogy ez a jelenség nem egyedi Mallorcán, a filmben szereplő épület pedig valójában is egy bezárt bolt a faluban, ahol forgattunk.

Mennyire nehéz manapság spanyol elsőfilmes rendezőként érvényesülni?
Borzasztóan nehéz, én is hat évig készítettem a Kedves idegent. Ráadásul a kulturális kormányzat most erősen visszavágta a mozgókép-finanszírozást, így az elsőfilmesek különösen nehezen jutnak lehetőséghez. A mozikban pedig a nagy nevekre kíváncsiak az emberek, Amenabar, Almodóvar filmjeit milliók nézik, és nagy kópiaszámmal indulnak a filmszínházakban, míg a kisebb alkotások kevesebb moziba jutnak el, és az érdeklődés is szerényebb rájuk. Ha viszont nem megy egy film, hamar ki is kerül a mozikból. Spanyolországban emellett nagyon átitat mindent a politika, magam is megdöbbenve tapasztalom, hogy ha bal- vagy jobboldali kormány támogat egy játékfilmet – legyen az bármilyen kismértékű is a teljes költségvetéshez képest – , mennyire indulatos politikai kommentek születnek az internetes fórumokon az ellentétes oldal szavazóitól.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása