A Titanic megszállottjait mutatják be

PR

2012. április 8., vasárnap 14:50, frissítve: vasárnap 17:23

Még ma is impozáns, csaknem 4000 mélyen nyugvó hajótest, amely körül virágcsokrok és söröskonzervek szóródtak szét – így fest ma a száz éve elsüllyedt legendás Titanic. Washingtonban különleges kiállítás tekinthető meg a Titanic katasztrófájának évfordulója alkalmából.

A Titanic, egy százéves megszállottság című kiállítás július 8-ig tekinthető meg Washingtonban a National Geographic szervezésében. Ez az egyik legérdekesebb azok közül, amelyek az évforduló alkalmából tekinthetők meg szerte a világon. A témája ugyanis nem maga a tragédia: a szervezők a megszállott kutatókat mutatják be, Robert Ballard és James Cameron expedícióit, amelyeket a híres roncs titkainak feltárására indítottak.

A Titanic, mint ismeretes, első útján, az 1912. április 14-ről 15-re virradó éjszaka süllyedt el. A luxushajó, amely az angliai Southampton kikötőjéből New York felé tartott, jéghegynek ütközött. A katasztrófában a 2200 utas közül több mint 1500-an vesztették életüket. „Azt beszélik, hogy megeszi a rozsda és 20-30 év múlva eltűnik, de azok a szakértők, akikkel én találkoztam, úgy vélik, hogy ez nem fog ilyen gyorsan bekövetkezni. Ehhez idő kell” – mondta az AFP-nek Jamie Shreeve, a National Geographic tudományos főszerkesztője. A két – egymástól mintegy 600 méterre fekvő – részre szakadt roncs 3780 méter mélyen hever az Atlanti-óceán fenekén.

Mosószeres edényt is találtak

„A hajótest nagyon erős” – mondta James Delgado, az amerikai óceán- és atmoszférakutató intézet, a NOAA illetékes igazgatója. „Még fa- és szövetanyag is található benne” – biztosította az AFP-t a szakember, aki 2010 augusztusában a Mir orosz tengeralattjáró fedélzetén maga is megközelítette a Titanicot. A baj az, hogy ma a vizet szennyezik a térségben mozgó hajók hulladékai. „Sörösüvegek, műanyagpalackok, ilyesmi” – mondja Delgado. „Még egy mosószeres edényt is találtak a katasztrófa színhelyén, az idegen anyag sokáig nem lesz eltávolítható a roncsokról.”

A szervezett tengeri utak – fejenként 45 ezer euró a tarifa – ugyancsak nyomot hagytak, mivel a látogatók igyekeznek megörökíteni jelenlétüket. Mindazok, akik búvárhajóban a mélybe ereszkednek, hagynak valamit a helyszínen: műanyagvirágot, emléktáblát stb. Az autópályákon bekövetkezett balesetek színhelyeihez hasonlóan ez már nem érintetlen régészeti hely – magyarázza Shreeve.

A tengeralattjárók a maguk részéről ballasztokat hagynak a tengerfenéken. Delgado szeretne egy tengeri emlékhelyet létesíteni a Titanic számára a nemzetközi vizekben, hogy meg lehessen óvni a tragédia színhelyét. 2012-ben a nemzetközi hajózási szervezet felkérte a térségben közlekedő hajókat, hogy a roncs fölött, 35 négyzetkilométeres körzetben a hulladékot többé ne dobják a tengerbe.

Robert Ballard dokumentumfilmet készített a roncsról A Titanic veszélyben van címmel, a National Geographic televízió április 9-től tűzi műsorára. Az évfordulóval kapcsolatos események közül külön figyelmet érdemel az az április 11-i árverés, amelyen a Titanicból előkerült és felszínre hozott 5500 különböző tárgy kerül kalapács alá. Az anyag nagyon változatos: lehet majd licitálni a roncs egyik 17 tonnás darabjára, de akár egyetlen hangszóróra is.

Forrás: MTI