Aggódnak az erdélyi magyarokért

TT, 2012. május 21., hétfő 11:37, frissítve: hétfő 11:45
Sürgősségi határozatban fejezte ki aggodalmát a román kormány kisebbségpolitikája miatt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a múlt hét végén tartott moszkvai kongresszusán – adták hírül a hétfői romániai magyar lapok.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó tudósítása szerint Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője pénteki nyitóbeszédében tájékoztatta az új román kormány kisebbségellenes intézkedéseiről Európa legnagyobb nemzeti kisebbségi ernyőszervezetének kongresszusát. Az 1949-ben Versailles-ban megalakult FUEN az őshonos nemzeti kisebbségek 90 szervezetét tömöríti 32 országból.

Az erdélyi Krónika című lap tudósítása szerint az RMDSZ előterjesztésére szombaton egyhangúlag elfogadott dokumentumban a FUEN mély aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a romániai kormány már meglévő kisebbségi jogot vont meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar nyelvű kar létrehozására vonatkozó kormányhatározat érvénytelenítésével. A FUEN szerint bármilyen meglévő jog visszavonása visszalépést jelent a demokráciában.

A FUEN sürgősségi határozata szerint alapvető elem a kisebbségi jogvédelemben az a biztonság, hogy a meglévő jogokat nem lehet politikai döntésekkel eltörölni vagy korlátozni az illető kisebbségi szervezet beleegyezése nélkül. „Ezzel szemben a romániai kormány legutóbbi döntése és nyilvánosan megfogalmazott szándékai alapján úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagyják az Európai Tanács ajánlásait, az Európai Unió ezen a téren alkalmazott eljárásait, valamint a Románia által a csatlakozási szerződés során elfogadott koppenhágai kritériumokat” – olvasható a FUEN sürgősségi határozatában.

A dokumentum arra is emlékeztet, hogy az elmúlt években hasonló jelenségekről érkeztek hírek Szlovákiából, ahol az anyanyelvhasználatot korlátozták és magyar embereket kettős állampolgárságuk miatt üldöznek.

„Mi, Európa huszonegy országából a FUEN 57. kongresszusán összegyűlt kisebbségi képviselők úgy véljük, hogy a demokratikus alapelvek tiszteletének és az európai kedvező gyakorlatok folyamatos hasznosításának elsőbbséget kell élveznie minden XXI. századi kormány számára. Felkérjük a romániai kormányt, hogy folytassa a párbeszédet Románia és Európa legnagyobb nemzeti közösségével, a romániai magyarok politikai képviseletével annak érdekében, hogy elkerüljön bármilyen visszalépést a meglévő kisebbségi jogok rendszerében, illetve hogy megőrizze, folyamatosan bővítse és megerősítse azokat” – zárul az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának moszkvai kongresszusán elfogadott határozat.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása