Amerikai sztárok Szántódon

Tresó T. Tibor

2012. május 18., péntek 13:45, frissítve: csütörtök 19:29

Új helyszín, bővített zenei kínálat, kártyás fizetési rendszer, ezer négyzetméteres borospince, vízpart és festői környezet. Hatodik alkalommal jön a nyári zenei szezon nyitórendezvénye, a Pannónia Fesztivál (PaFe). Amerikai sztárfellépőkről, visszaváltható poharakról és Andy Vajnáról is beszélgettünk Hídvégi Judittal, a PaFe munkatársával.

Mi indokolta, hogy az évek óta jól bejáratott helyet elhagyja a fesztivál?
– Bár a helyszín valóban jól bejáratottnak tűnt, a hosszú távú fejlődési lehetőségek meglehetősen korlátozottak voltak. Minden évben gyakorlatilag egy erdő közepén kellett „csodát művelni”, vagyis teljes infrastruktúrát kiépíteni és megfelelő kiszolgáló egységeket létesíteni. Hely hiányában mindemellett a zenei kínálatot sem tudtuk bővíteni, hiszen egy ilyen jellegű szélesítéshez újabb színpadokat és sátrakat kellett volna építeni, amit végül idén a szántódpusztai terület tesz lehetővé.

– Milyen kritériumokat vettetek figyelembe az új helyszín kiválasztásánál?

– Ez esetben valahol a tudatosság és a szerencse találkozásáról van szó, hiszen Szántódpusztára egy nagyszerű kollégánk segítségével jutottunk el, és a többszöri területbejárások és terepszemlék alkalmával a biztonsági, a megközelítési és a helyszíni adottságok szempontjából megfelelőnek találtuk a Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ mintegy 40 hektáros területét. A hely varázsa és az, hogy a „Pannónia-imidzsbe” mennyire passzol a központ, már csak hab volt a tortán…

Nyilván tavaly sem volt rossz a hangulat

Fotó: pannoniafesztival.hu


Milyen a viszonyotok a szántódi önkormányzattal és a helyi lakosokkal? A siófoki Coke Club bezárása kapcsán nem tartotok attól, hogy ragadós lehet a példa?

– Alig féléves „kapcsolatunk” kiváló az önkormányzattal és a helyi vállalkozókkal, ugyanez vonatkozik a szomszédos Balatonföldvárra is, hiszen hatóságilag és illetékesség szempontjából az ottani hivatal oroszlánrészt vállal a Pannónia Fesztivállal kapcsolatos teendőkből. A hivatali útvesztőktől természetesen magunk is tartunk, de bízunk benne, hogy a fesztivál hosszú távú működését valamennyi érintett közös érdeknek tartja.

Miben tudtok mást, újat mutatni a nyári fesztiválfelhozatalhoz képest?

– Ha visszatérő látogatóinkat szeretnénk idézni, akkor a legfontosabb, hogy a Pannónia Fesztivál hangulata egyedülálló, állítólag nem lehet máshoz hasonlítani. Tény, hogy ez az év első nagy könnyűzenei fesztiválja, tehát senkinek sem kell megvárni a nyári hónapokat, és négy napon keresztül igazán megfizethető áron 200 hazai zenekar (a teljesség igénye nélkül: Tankcsapda, Depresszió, Quimby, Irie Maffia, Kiscsillag, Alvin és a Mókusok, Brains, Akela, Dalriada, Ismerős Arcok) és előadó mellett világsztárok produkcióit is élvezheti a nagyérdemű. Az eddigi Pannóniákhoz pedig mindenképpen újdonság a plusz három színpad és a szolgáltatások területén bevezetett, a látogatók kényelmét és komfortérzetét növelő fogások, így például a visszaváltható pohár- vagy a kártyás fizetőrendszer.

Miért a hip-hop és rap vonalra mentetek rá a hazai előadók mellett?
– Szó szerinti értelemben vett újdonságot szerettünk volna a 6. Pannónia Fesztiválra, azt pedig rockzenével már nem teljesen lehetett volna megvalósítani. A hip-hop műfaján – csakúgy mint a rockzenén – belül vannak kultikus előadók és aktuális kedvencek, akiknek rajongói igazából nincsenek kiszolgálva. A Pannónia Fesztivál továbbra is a magyar előadókról fog szólni, de évről évre mindig kell az a bizonyos plusz. Jövőre majd igyekszünk megint más műfaj szerelmeseinek kedveskedni.

Milyen kiegészítő programok várhatók a zenei felhozatal mellé?
– A „Közterület” névre hallgató programunkon belül szintén számos újdonsággal készülünk mindazok számára, akik napközben is a PaFe területén szeretnének tartózkodni. Ők többek között a kortárs dráma és a filmes ipar jeles képviselőivel találkozhatnak majd egy-egy beszélgetés és előadás erejéig, a négy nap alatt vendégül látjuk Seress Zoltánt és néhány kollégáját a Bárka Színház színeiben, reményeink szerint ideje engedi, és tiszteletét teszi majd Kálomista Gábor és Andy Vajna is, de számos szervezet, civil egyesülés is nagyon készül a pünkösdi hétvégére, így Szántódpusztán ott lesz többek között a Nők a Balatonért Egyesület, a siófoki állatmenhely, a Balatoni Hajózási Zrt. és természetesen a Balatonföldvár Turisztikai Régió kihelyezett képviselete is. Az általuk szervezett programokon és foglalkozásokon kívül lehet majd sportolni, keresztrejtvényt fejteni, és persze alig néhány száz méterre ott a Balaton, ami még májusban is megér egy sétát. Az új helyszín érdekessége továbbá az a 200 éves, több mint 1000 négyzetméteres borospince, amely a borozáson kívül számos kalandot és izgalmas programot ígér a 6. Pannónia Fesztivál idejére.