Április 27-én temetik Moldován Stefániát

Grund, 2012. április 17., kedd 13:13
Jövő hét pénteken 14 óra 15 perctől vehetnek rokonai, tisztelői végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz Termében az április 12-én 82 éves korában elhunyt Moldován Stefánia operaénekesnőtől, Liszt-díjas drámai szoprántól – közölte a Magyar Állami Operaház sajtóirodája csütörtökön.

Moldován Stefánia nyugalomba vonulásáig a magyar operajátszás egyik vezető szopránja volt. Sajóudvarhelyen született 1931. augusztus 24-én. 1948–53 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanulója volt Sipos Jenő tanítványaként. Pályáját az Operaház énekkarában kezdte.

1954-ben Mimiként debütált Puccini Bohéméletében a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol 1954–61 között társulati tag volt. 1961-től a budapesti operaház magánénekeseként alakította drámai szerepek sorát.

Elsősorban Verdi-hősnők megformálásával ért el kiemelkedő sikereket, de repertoárján szerepeltek a Mozart- és Puccini-operák szopránszerepei is. Rendszeresen fellépett a nemzetközi hangverseny- és operaszínpadokon. Leonórát énekelte Beethoven Fideliójában és az opera Leonóra című ősváltozatában is. Számos lemezfelvétel közreműködője volt. Leghíresebb alakításai közé tartozott Erkel Bánk bánjának Melindája.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása