Arany Jánossal erősítik a szomszédságot

Grund

2012. május 25., péntek 13:30, frissítve: péntek 13:36

Elsősorban Arany János élete és munkássága köré szerveződött Debrecen és a költő szülővárosa, a romániai Nagyszalonta egyéves, közös turisztikai és örökségvédelmi projektje, amellyel egy hosszabb együttműködés alapjait szeretnék letenni a két város vezetői.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere a Cooltoura elnevezésű program pénteki debreceni záró sajtótájékoztatóján elmondta: Arany János szülővárosa és a költő későbbi iskolavárosa csak profitálhat a 488 ezer eurós, uniós finanszírozású projektből.

Elmondása szerint az irodalmi turizmus, vagyis a bizonyos szerzők életéhez és műveik helyszíneihez kapcsolódó utazások ismét népszerűek Európában, ilyen értékekben pedig Nagyszalonta és Debrecen is bővelkedik. Az elmúlt egy évről szólva kiemelte az Arany-emlékkiállítást a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban, valamint a Toldi Panoptikumot, amelyet vasárnap nyitnak meg a debreceni vidámparkban. Ezeken túl számos utazást szerveztek iskolásoknak egymás városaiba azzal a céllal, hogy „közelebb hozzák egymáshoz a szomszédokat”.

Népszerű volt az a kulturális interaktív kalandjáték, amelynek során Nagyszalontán és Debrecenben egy-egy történet részesévé válva fedezték fel a résztvevők a két várost. Az elmúlt egy évben a két város közösen jelent meg turisztikai kiállításokon, készültek közös kiadványok, filmek és reklámspotok is – mondta el Pajna Zoltán. Török László, Nagyszalonta polgármestere úgy fogalmazott: „az a magyar, aki legalább egyszer nem megy el Nagyszalontára, olyan, mint a muzulmán, aki nem megy el élete során Mekkába”. A Debrecennel fennálló kapcsolataikat a szakmai mellett emberinek és barátinak nevezte, egyben szorgalmazta a határ két oldalán élők kapcsolatépítésének folytatását.

Forrás: MTI