Atomhatalom van születőben?

TK

2011. december 5., hétfő 22:38

A tömegpusztító fegyverek fejlesztéséért Izrael és Irán között zajló verseny arra sarkallhatja Szaúd-Arábiát, hogy igyekezzen atomfegyverre szert tenni – vetette fel hétfőn a szaúdi királyi család egyik befolyásos tagja, Turki al-Fajszal herceg.

Rijádban egy regionális értekezleten a volt szaúdi titkosszolgálati főnök kifejtette: „Arra irányuló erőfeszítéseink, mint másoké is, hogy meggyőzzük Izraelt és Iránt, mondjanak le tömegpusztító fegyvereikről, nem vezettek eredményre. Ezért népeink előtti kötelességünk számba venni minden lehetséges megoldást, ide értve az ilyen fegyverfajták gyártásának elsajátítását is.”

A sivatagi királyság, amely aggódva figyeli az iráni atomprogram feltételezett katonai vetületét, egyre többet tesz a nukleáris energia fejlesztéséért, hivatalosan békés célúnak nevezve azt. Júniusban a szaúdi atomenergetikai testület egyik koordinátora közölte, hogy Szaúd-Arábia az elkövetkező 20 évben polgári célú termelésre 16 atomreaktort készül megépíteni mintegy 80 milliárd dollár értékben.

Forrás: MTI