Avatás Gyimesbükkön

LM, 2012. május 27., 17:27, frissítve: hétfő 13:30
Az első erdélyi zarándokvonat, a Székely gyors dicsőségére emléktáblát avattak vasárnap Gyimesbükkön a 30-as vasúti őrháznál, az ezeréves határon.

A Székely gyors indításának ötödik évfordulójára az emléktáblát az Indóház, a Kárpáteurópa és a Budakeszi Kultúra Alapítvány állította.

A több ezer ünneplő nagy tapssal fogadta a helyszínre behúzott, magyar címert viselő 017-es Nohab-mozdonyt, amely a Székely gyors szerelvényeit, illetve az Aranycsapat mozdonyt, amely a Csíksomlyói Expresszt vontatja a csíksomlyói búcsú alkalmából indított zarándokúton.

Az avató ünnepségen Görbe Vilmos, Gyimesbükk polgármestere az összefogás fontosságát hangsúlyozta.
Buzánszky Jenő, az Aranycsapat mozdony vontatta vonat „kapitánya” az ünnepségen átadta az Aranycsapat mozdony makettjét, amelyet a felújított 30-as őrházban állítanak ki a többi vasúti ereklye mellett.

T. Hámori Ferenc, az Indóház vasúti magazin főszerkesztője, a zarándokvonatok ötletgazdája, az egyik szervező kiemelte: a Székely gyors öt évvel ezelőtti indulása óta a felújított őrház második zarándokhellyé vált a csíksomlyói búcsú után pünkösd alkalmából.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása