Az apokalipszis – ezúttal textilen

Grund

2012. április 26., csütörtök 16:53

Harminckét gobelint és különleges technikával készült textilfestményeket, köztük az Apokalipszis, a Kozmosz, a Lavina és a Belerendült a Föld című alkotásait mutatja be Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész péntektől a Duna Palotában.

Láng-Miticzky Katalin nonfiguratív alkotásainak a természeti jelenségek és bibliai témák az ihletői. Szoros a kapcsolata a természettel, és ahogy elmondta, nőként mindig a természetből merít.

A tárlaton a textilképek mellett különleges technikával készült olajfestményeket is bemutat. Egyedi technikájáról kifejtette, hogy márvány- és gránitpor vagy homok alappal dolgozik, ezt halenyvvel keveri össze. Az agyaghoz hasonló módon formálja meg ezeket a műveit, amelyek a síkból kiemelkedő felületet kapnak, és erre fest. Főleg élénk színeket használ, de vannak olyan alkotásai, amelyek a szürke, az okker és a fehér finom árnyalataival játszanak.

„Képeimen a színek és az átmenetek dominálnak, minden sor más színű, a fonalakat úgy válogatom, tekerem és szedem szét, aztán fonom újra össze, hogy egészen finom árnyalatokat tudjak elérni, a festői hatás nagyon fontos számomra” – magyarázta.

Példaként említette az Apokalipszis című textilfestményét, amelyet a vörös, a lila, a sötétbordó, a piros és a fekete szín variánsai uralnak.

A tárlaton látható egy most készülő sorozat két képe is. Az egy méter széles és 170 centiméter magas Belerendült a Föld című textilfestményen a hideg kék és az ezüst árnyalatai hangsúlyosak, a Megremegett az ég elkészítésénél pedig meleg barnákat, vöröseket és az arany szín változatait használta.

Láng-Miticzky Katalin képzőművész díszítőfestőként kezdte pályáját, majd később tért át a textil alkalmazására. A tárlat május 22-ig látható a Duna Palota kiállítótermében.

Forrás: MTI