"Az egyik legmagyarabb előadás lett, amit valaha készítettem"

Új darabot mutat be Bécsben Mundruczó Kornél és a PROTON Színház társulata

PR

2012. május 17., csütörtök 11:56

Új előadással, J. M. Coetzee Szégyen című regényének színpadi feldolgozásával szerepel a Bécsi Ünnepi Heteken Mundruczó Kornél és a PROTON Színház társulata.

A Szégyen egy olyan férfi történetét meséli el, aki egy fiatal lánnyal, tanítványával kezd kapcsolatot. Ezután sajátságos életutat kezd el, és teljesen „nullázza” saját egzisztenciáját – mondta el a rendező az MTI-nek a csütörtöki ősbemutató előtt. A főhős akkor találja meg a szabadságát, „amikor eljut saját útjának a legaljára” – tette hozzá.

Mint rámutatott, a Nobel-díjas szerző Dél-Afrikában játszódó regényének alapkérdéseit Magyarországon is igaznak tartja. „Biztos, hogy a bőrszín az egyetlen meghatározó elem az életünkben? Maradnunk kell-e abban az országban, amelyben élünk, vagy menni kell? A saját fehér intellektuális válaszaink az egyetlen igaz válaszok egy bizonyos problémára?” – tette fel a kérdést a rendező. A mű foglalkozik az embernek a természethez való viszonyával is. „Egyáltalán, a fehér ember gyarmatosító gesztusain keresztül látni a kortárs Európát nagyon érdekes probléma” – mondta Mundruczó Kornél.

Az előadás nemzetközi koprodukcióban készült, amelynek résztvevői többek között a Bécsi Ünnepi Hetek, a franciaországi Festival d’Avignon, a brüsszeli KunstenFestivalDesArts, a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza és az olaszországi Romaeuropa 2012. A produkciót a bécsi előadások után a partnerfesztiválokon és június közepén a Trafóban is bemutatják. Eddig összesen hét állomásból áll az európai turné. „Nagyon jó érzés, hogy valaki biztosítja az egzisztenciánkat és a szabadságunkat, e nélkül ez a csapat nem működne, nem létezne” – tette hozzá a rendező.

Felidézte, hogy a PROTON Színház társulatából korábban mindenkivel dolgozott már együtt. „Időnként össze tudjuk hívni ezt a társulatot egy-egy előadásra, amikor lehetőségünk van dolgozni. Most színházzá is alakultunk, Proton Cinema Színház néven” – fejtette ki. Mint fogalmazott, ezzel azt is ki akarják fejezni, hogy „egy elfojtott, megsemmisített érában, a pejoratívan alternatívnak nevezett színházak érájában” van igény ilyen színházra. „A darab is nagyon erősen egy ilyen kérdést feszeget” – tette hozzá.

A rendező szerint a Szégyen „az egyik legklasszikusabb adaptáció”, amit eddig készített. Annak ellenére, hogy milyen távol esik Európától Dél-Afrika, és annak ellenére, hogy kezdetben még nagyon távolinak találta a regényt, később egyre közelebb érezte magához és „saját valóságához”. „Ilyen értelemben, azt hiszem, az egyik legmagyarabb előadás lett, amit valaha készítettem” – mondta.

Mundruczó Kornél több színpadi rendezéséből később filmet is készített, köztük a 2009-ben a Bécsi Ünnepi Heteken is bemutatott Frankenstein-tervből. A Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című film a 2010-es cannes-i fesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, a következő évben pedig rendezői díjat nyert a Magyar Filmszemlén. Az MTI kérdésére a rendező elmondta, nem tervezi, hogy a Szégyenből filmet készítsen.

Kitért arra is, hogy már negyedik éve szerepel a társulat a Bécsi Ünnepi Heteken. Mint mondta, jó érzésnek és komoly visszajelzésnek tartja, hogy van folytonosság a társulat és a fesztivál kapcsolatában. A Szégyent csütörtöktől vasárnapig játsszák a Bécsi Ünnepi Heteken. A főszerepben Zsótér Sándor látható, színpadra lép még mások mellett Láng Annamária, Monori Lili, Bánki Gergely és Katona László.

Forrás: MTI