Az épület bármikor felrobbanhat

Szilágyi Szabolcs

2012. május 11., péntek 13:04, frissítve: péntek 13:07

Tudna ilyen munkakörülmények között dolgozni? Van, akinek bírják az idegei, és képes ellátni feladatát még halálos fenyegetések közepette is. Legrosszabb informatikai munkákat bemutató cikksorozatunk folytatódik!

Azt hiszi, a legalja munkát végzi? Halászott már ki döglött csótányokat lestrapált PC-kből, kémkedett felsőbb utasításra kollégái után, került már áramütés-veszélybe szerverszerelés közben, próbált már mesterlövészek célkeresztjében hálózatot építeni? Ha bármelyikre igen a válasz, akkor is érdemes velünk tartani - alámerülünk az IT munkák legmélyebb poklába. Cikksorozatunk (melynek első, második és harmadik része már olvasható) az Infoworld nyomán készült.

„Politikusi” pályán

Izgalmas, kihívásokkal teli karriert keres? Olyat, ahol zéró munkabiztonsággal szembesülhet, bombarobbanás fenyegetésével, mesterlövészekkel, és akár az egész éjszakát is a szerverterem padlóján töltheti? Akkor önnek jövője van a politikában - legalábbis annak IT-s oldalán.

Rémálomszerűen írta le élményeit Russel Henry, aki a 2000-es és a 2004-es USA-beli választásokon is informatikusként tevékenykedett az egyik párt stábjában. A kampányban szinte az egész architektúrát mozgatni kellett, egy-egy állomáson az összecsomagolt PC-ket csatárláncba állítani, hálózati infrastruktúrát kiépíteni, majd a következő megállóra újra összepakolni - ne feledjük, ekkor még nem állt rendelkezésre a cloud szinte mindenható lehetősége! „Úgy tűnt, sosem ér véget a munkám” - nyilatkozta Henry.

Ahogy a novemberi csúcspont egyre közelebb jött, a munkanapok csak még hosszabbá váltak, a szabad hétvégék pedig szép emlékké nemesültek. A 2004-es elnökválasztási éjszakán még hálózsákot is kapott (egy csomag chips mellé), azzal a felkéréssel, hogy táborozzon le abban az adatközpontban, ami a párt website-ját üzemeltette - arra az esetre, ha valami gond adódik. Nem adódott, így Henry megúszta a kézi újraindítást, de nincsenek jó emlékei arról az éjszakáról.

gyanús csomag az adatközpontban

Gyanús csomag az adatközpontban - képünk illusztráció

Az azóta eltelt idő alatt azonban belerázódott annyira a szinte folyamatos életveszélybe, hogy a kampány után még jó darabig továbbra is politikai szervezetek informatikai felügyeletével bajlódjon. Washingtonban is dolgozott, így néha bizony robbantásos fenyegetésekkel, anthrax hisztériával és egyéb kellemetlenségekkel kellett szembenéznie. Olyan kihívások vártak rá szinte heti rendszerességgel, amivel más rendszergazdák pályafutásuk során maximum egyszer-kétszer találkoznak.

Ha kíváncsi, milyen extrém fenyegetésekkel kellett még szembenéznie Henry-nek, miért törte rá a rendőrség az ajtót, kattintson!