Bahreinben robbantottak

TK

2011. december 4., vasárnap 09:00

Robbanás történt egy minibuszban Bahrein fővárosában, a brit nagykövetség közelében – közölte a bahreini belügyminisztérium szombat éjjel.

A rövid közlemény szerint egy nyilvános parkolóban történt az eset. Személyi sérülés nem történt, s komolyabb anyagi károk sem keletkeztek. A rendőrség lezárta a körzetet.

A Perzsa-öböl menti országban nagyon megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután februárban tunéziai és egyiptomi ihletésre a lakosság többségét alkotó síiták fellázadtak és tüntetéseken követeltek több demokráciát és jogaik bővítését a szunnita uralkodócsaládtól. A tüntetések elleni fellépést kivizsgáló független bizottság másfél hete nyilvánosságra hozott jelentésében kimondta, hogy a hatóságok túlzott és igazságtalan erőszakot alkalmaztak a demokráciát követelő mozgalom leverésekor. A testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy a tavaszi események mögött Irán állt volna, mint ahogy arra sem, hogy a segítségül hívott külföldi, alapjában szaúd-arábiai katonaság visszaéléseket követett volna el.

A bizottság azt javasolja, hogy vizsgálják fölül az ellenzéki vezetőkre kiszabott súlyos büntetéseket, és vezessenek be reformokat a királyságban. A bahreini kormány válaszul azonnal bejelentette, hogy jogosnak tartja a bírálatot, a sziget uralkodója, Hamad bin Isza Ál Halífa király pedig egy ünnepélyes nyilatkozatban megígérte a nemzeti egység helyreállításához szükséges átalakítások végrehajtását.

Forrás: MTI