Balog: Kultúra nélkül nincs semmi

BL, 2012. június 15., péntek 21:33
A kultúra részének nevezte a képeslapot is Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Szerencsen pénteken A képeslap világa című állandó kiállítás megnyitóján.

A szaktárca vezetője úgy fogalmazott: „kultúra nélkül nincs semmi, kultúra nélkül a dolgoknak nincs igazi, valóságos értéke, mert a kultúra emel föl bennünket”. Mint mondta: a kultúra adja meg önbecsülésünket.

A szerencsi Rákóczi-várban lévő Zempléni Múzeumban a világ második legnagyobb képeslapgyűjteménye található. Jelenleg több mint egymillió darabot őriznek, a kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériumának Alfa programja és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 23 millió forintos támogatásával újult meg és bővült ki.

Balog Zoltán hangoztatta: a képeslap kimondottan a családnak szól, márpedig családi emlékezet nélkül nemzeti emlékezet sincs. Mint mondta: „nem akárkik vagyunk ezen a tájon”, a kultúra feladata, hogy ezt tudomására hozza mindenkinek, ugyanakkor az is cél, hogy a kultúrának köszönhetően befektetők, turisták jöjjenek ide, hiszen Zemplénnek, Abaújnak, Borsodnak hatalmas szerepe volt és van a kultúrában.

A szerencsi képeslapgyűjtemény Petrikovits László helybéli orvos nevéhez fűződik, aki 1966-ban 400 ezer darabos kollekcióját a településnek adományozta. Az első képeslapot 1869 októberében adták postára.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása