Beszélő csellók a forróságban

Balogh Roland

Balogh Roland

2012. július 30., hétfő 13:45, frissítve: hétfő 14:25

Masszív tömeg, a nyitást kivéve eső egy csepp se, viszont változatos, olykor elvárásokon felüli koncertélményekben volt részünk az idei Campus Fesztiválon. Vonós metál, tikkasztó sátorok és bográcsozás Debrecenből.

Többen meglepődtek körülöttünk, amikor a csellómetál jeles mesterei, a finn Apocalyptica tagjai beleszóltak a debreceni éterbe. „Ezek a srácok nem csak Metallicát, Faith No More-t vagy Slayert játszanak ének nélkül?” – tette fel több néző is a a kérdést a debreceni Campus Fesztivál zárónapján a nagyszínpadon zúzó, most épp három csellistával turnézó formáció koncertjén. A válaszra persze nem kellett sokat várniuk, a csapat még énekest és dobost is hozott magával. Így a reszelős vonósdarabok között vokálmetált is kaptak a nagyszínpad előtti teret teljes egészében megtöltő fanatikusok. A majd húsz éve, 1993-ban a helsinki Sibelius akadémiáról induló Apocalyptica egyébként nem először adott koncertet Magyarországon; a finn fiúk néhány szó erejéig magyarul köszöntötték a közönséget.

Headbang csellóval – énekkel, dobbal kisegített Apocalyptica

Fotó: Campus Fesztivál


Hasonlóan jó hangulatú, a nagy érdeklődés miatt már-már pipiskedő bulit hozott még pénteken a Tankcsapda is. „Huh, azért jó, hogy idén nem szakadó esőben kellett befurakodnunk az első sorokba, az azért megviseli az embert” – emlékeztettek többen arra, hogy a hazai közönség előtt általában mindig egy szuflával többet vállaló csapat koncertjeit korábban többször kísérte már elég masszív eső. Ezúttal ez elmaradt, sőt mi több, a nulladik nap késő éjjelét leszámítva egy csepp égből érkező áldással sem találkozott senki, a koncerteket így enyhén fullasztó, nyomott melegben kellett olykor végigállni.

A hazai pálya előnye idén végre kiteljesedhetett, elmaradt az eső a Tankcsapda koncertjén

Fotó: Campus Fesztivál


A rekkenő hőség senkit sem tántorított el. Bakó Csaba sajtófőnök összegzője szerint idén megdőlt a tavalyi nézőrekord, ugyanis több mint ötvenezren voltak kíváncsiak a mintegy kétszáz fellépőre. Annak ellenére, hogy nem egy Sziget-nagyságú rendezvényről van szó, még így is szét kellett olykor szakadnunk, és rá kellett jönnünk, képtelenség minden szimpatikus zenekart belevennünk a repertoárba.

Azért láttunk számtalan jó koncertet. Sajnáltuk például, hogy a Grand Mexican Warlock szombat késő délutáni koncertjén még kevesen pörögtek a sátorban. A Fish! basszerosa, Binges Zsolt – akivel a fesztivál után kifejezetten finom gulyást főztünk levezetésképp – becslése szerint az ő fellépésükön már majd ezren pihegtek a kifejezetten bemelegedett fedett színpad előtt. Hasonló volt a helyzet a Depresszió, Ganxsta Zolee és a Kartel és a 30Y koncertjeivel is.

A végén már csak azt kell találgatni, vajon jövőre hova rakják majd a fesztivált. Az új debreceni fociaréna építése miatt ugyanis a jelenlegi nagyerdei helyszín egy ideig nem tud teret biztosítani a négynapos mustrának. Az azonban jó hír, hogy Kósa Lajos polgármester szerint az új pályát úgy alakítják ki, hogy ott is meg lehessen majd tartani a fesztivált.

Debrecen, hátulról érkező váratlan légáramlat, de a frizura még mindig tart

Fotó: Balogh Roland