Betekintést nyerhetünk a királynő lelkébe

BL

2011. december 16., péntek 19:58

Előkerült egy korábban ismeretlen levél, amelyből világosan kiderül, hogy mekkora fájdalommal járt Viktória királynő számára férje, Albert herceg halála.

A levelet 1863 márciusában, 15 hónappal férje halála után írta a brit uralkodó. Mint fogalmazott, csak abban reménykedik, hogy mihamarabb elkövetkezik saját halála is, hogy ismét együtt lehessen szeretett hitvesével.

Albert herceg 42 éves korában, tífusz következtében hunyt el – emlékeztetett a The Daily Telegraph online kiadása (telegraph.co.uk). A királynő egy ugyancsak megözvegyült, 82 éves, köztiszteletben álló egykori katonával osztotta meg gyászát. A levélben aggodalmát fejezte ki annak szomorúsága miatt, és saját veszteségéről vallva őszinte együttérzéssel fordult felé.

Bár a királyi család tisztában volt Viktória kétségbeesésével, amelyet férje elvesztése miatt érzett, az a tény, hogy egy családon kívüli személynek is kiöntötte a lelkét, valóban mérhetetlen fájdalmát jelzi. A levelet Albert herceg halálának 150. évfordulóján az Argyll Etkin londoni aukciósház szerezte meg, és jövőre bocsátják árverésre. „Megrázó levél. Ez az első irat, amely betekintést enged a királynő lelki világába 15 hónappal férje halála után” – vélekedett Ian Shapiro, az aukciósház szóvivője.

Viktória királynő egészen 1901-ben bekövetkezett haláláig gyászolta férjét. Az első három évben nem is volt hajlandó megjelenni a nyilvánosság előtt, ezért egy idő után mindenki a „windsori özvegyként” emlegette.

Forrás: MTI