Bocsárdi kapta a román Oscart

BL, 2012. április 24., kedd 10:03, frissítve: kedd 10:08
Bocsárdi László romániai magyar rendező kapta az idén a Román Színház Szövetség (UNITER) legjobb rendezésért járó díját, amelyet kedden hajnalban osztottak ki.

A román színházi szakma „Oscar-gálájának” számító ünnepi rendezvényen a díjazott rendező Jacqueline Bisset angol színésznőtől vette át az elismerést. Bocsárdi a dél-romániai Craiovai Marin Sorescu Színházban rendezte meg Albert Camus Caligula című darabját, és ezzel a munkájával nyerte el a kitüntetést. Az ebben az előadásban főszerepet alakító Sorin Leoveanu színész megkapta a legjobb főszereplőnek járó díjat is.

A 20. alkalommal Bukarestben megrendezett színházgálán – amelyen az előző naptári évben megszületett előadásokból válogatják ki a legjobb teljesítményeket – az idén is több magyar művészt díjaztak. Életműdíjat vehetett át Dobre-Kóthay Judit díszlet- és jelmeztervező, aki Tompa Gábortól, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójától vette át a kitüntetést. Különdíjban részesült a legjobb színházi zene kategóriában Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus is.

Az UNITER zsűrije az idén a legjobb előadás díjat a Nagyszebeni Radu Stanca Színház A fiatalság utolsó napja című produkciójának ítélte, amely Tadeusz Konwicki kortárs lengyel író és filmrendező Szerelmi krónika című regényének színpadi adaptációja. Az előadást az orosz Jurij Kordonszkij állította színpadra, aki Magyarországon korábban az Apátlanul (Platonov) című előadást rendezte meg az Örkény Színházban. A román színházszövetség Kató Emőkét és Bodolai Balázst, a kolozsvári magyar színház színészeit is felterjesztette a díjazandók szűk körű jelöltlistájára a legjobb női, valamint a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása