Böfögött, bilincsben vitték el

Kovács N. László

2011. december 3., szombat 16:24

Böfögni nem szép dolog, különösen tanórán – ezt a leckét bizonyára örökre megtanulta az a 13 éves diák, akit tavaly bilincsben vittek el, amiért illetlen hanggal zavart meg egy testnevelésórát.

A fiú „hangosan böfögött”, ezért az albuquerquei Cleveland Középiskola oktatói kihívták a rendőrséget, akik megbilincselték, majd jogai ismertetése nélkül, az eljárási szabályok teljes felrúgásával egy javítóközpontba vitték. A diák még szüleit sem értesíthette. Miután a központ pszichológusai megállapították, a fiú veszélyessége egytől tízig terjedő skálán mínusz kettőt mutat, hazaengedték. A szülők most polgári pert indítottak az iskolakörzet ellen. „A böfögés kriminalizálása semmiféle előnyt nem jelent – magyarázta ügyvédjük. – Ez a hang nem okoz sem komoly zavart, sem veszélyhelyzetet.”

A diák egyébként nem volt népszerű az iskola tanárai körében. Az év során már korábban is összetűzésbe keveredett velük: egyszer 200 dollárt találtak a zsebében, és azt hitték, drogokat árul társainak – pedig állította, csak vásárolni indul iskola után. Az oktatók nem hittek neki: öt felnőtt előtt kellett alsóneműre vetkőznie, így bizonyíthatta be, nincs nála semmiféle tiltott szer.

CBS News (cbsnews.com)