Bolygóbébit fedeztek fel

MNO-WA

2011. október 19., szerda 21:40

A legfiatalabb bolygóbébit fedezték fel amerikai és ausztrál csillagászok, akik kutatásaikról a NASA Goddard Űrkutatási Központjában számoltak be szerdán.

A felfedezésről a The Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.

A kutatók a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő Keck obszervatórium tízméteres teleszkópjaival végeztek megfigyeléseket, amelyek segítségével a 450 fényévnyire, a Bika (Taurus) csillagképben figyelték meg az LkCa 15 katalógusjelű csillagot. Az égitest az úgynevezett T Tauri változócsillagokhoz tartozik, amelyek fénye, fiatal, alig egymillió éves csillagok – olvasható a Discovery News hírei között és a PhysOrg tudományos hírportálon.

Amit a csillagászok felfedeztek, nem más, mint egy forró „bolygókezdemény” a csillagot körülvevő, hideg gázokból és porból álló protoplanetáris korong közepén. A felvételek tanúsága szerint a planétaembrió az anyacsillag és a protoplanetáris korong közötti résben helyezkedik el, mohón habzsolva fel az azt alkotó gázokat és port.

„Az LkCa 15b katalógusjelű planéta egy szuper-Jupiter méretű gázóriás, és ötször fiatalabb, mint az eddigi „ifjúsági” bolygórekorder” – hangsúlyozta Adam Kraus, a Hawaii Egyetem csillagászati intézetének asztronómusa.

A protoplanetáris korong vagy proplid általában fiatal csillagok körül kialakuló akkréciós (anyagbefogási) korong, amelyben gáz és szilárd részecskék keringenek. Ezen részecskék idővel nagyobb anyagcsomókká, planetezimálokká, végül bolygókká állnak össze. Az akkréciós korongok anyaga általában abból a ködből származik, amelyben a csillag létrejött.

Forrás: MTI