Botrány a milánói operában

BL

2012. február 6., hétfő 07:12

A milánói Scala operaház elbocsátotta Maria Francesca Garritano balett-táncost, aki egy könyvben anorexiával vádolta kolléganőit.

A Scala balettkarának minden ötödik táncosnője táplálkozási problémákkal küzd, tíz balett-táncosnőbôl hétnek elmarad a menstruációja a vasfegyelmű diéta miatt – írta La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról), 2010-ben írt könyvében Maria Francesca Garritano.

A Scala balettiskolájának egykori növendéke, az operaház balettkarának tagja, majd szólistája a brit sajtónak adott interjúban is megerősítette az anorexiavádakat. Garritano szerint a Scala baletttanárai a balerinákat gyerekkoruktól kezdve terror alatt tartják a plusz kilók ellen.    

A Scala most lépett. Az operaház a sajtónak eljuttatott közleményben hangsúlyozta, hogy Garritano kijelentései rossz fényt vetettek a színházra és balettiskolájára, véget vetve a munkaadó és a balettáncosnő közötti bizalomnak. Garritanónak az is ellentmond, hogy az utóbbi időszakban az operaház kilenc baletttáncosnője is gyermeket vár – hangsúlyozta a Scala.    

A 33 éves Garritano úgy reagált, hogy az anorexia valós problémának számít a balett világában, és „itt lenne az ideje tudomásul venni”. A kollégák sem bizonyítottak szolidaritást. Carla Fracci, a Scala volt balettművésze úgy nyilatkozott, hogy egy anorexiás balett-táncos nem bírna ki napi többórás erőfeszítést. Eleonora Abbagnato, a párizsi operaház olasz primabalerinája azt mondta, még tésztát is eszik. Lehet, hogy Garritanónak voltak problémái saját testsúlyával – jegyezte meg Abbagnato.

A Scala balettkara nyolcvan főből – közülük negyvenöt nőből – áll.

Forrás: MTI