Bűnnel fertőzött Skandinávia

kgy

2012. június 30., szombat 18:24

A Fejvadászok premierje alkalmából felidéztük az elmúlt évek legjobb skandináv bűnügyi alkotásait. Ismét bebizonyosodik, hogy nemcsak a svédek jók a bűnök elkövetésében és felderítésükben.

Engedj be!

Tomas Alfredson számára nemzetközi hírnevet, a skandináv bűnmozi számára pedig egy új kezdetet jelentett a 2008-as Engedje be! A két tini szokatlan barátságát bemutató alkotás csavarja abban rejlik, hogy egyikük valójában gyermek külsőbe zárt vámpír. Amíg ez kiderül, addig gyilkosságok tartják rettegésben a környéket. Az Engedj be! az izoláció és társadalmi bezártság egy új perspektíváját mutatja be egy zsánerfilm segítségével, ráadásul a film nemcsak a skandináv mozikban aratott kitörő sikert, hanem több tucat fesztiváldíjat is besöpört. A belőle készült amerikai remake-ről viszont jobb nem beszélni.


A tetovált lány

Még ma is felemlegetjük Stieg Larsson trilógiájának filmváltozatát, pedig néhány hónapja már a David Fincher rendezte amerikai remake igyekszik elhomályosítani az eredetit. Daniel Craig és Rooney Mara ugyanakkor egy esetleges folytatásban sem fogja felülmúlni Niels Arden Oplev 2009-es eredetijét Michael Nyqvist és a közben nemzetközi szupersztárrá váló Noomi Rapace brillírozásában. Larsson pedig feltehetőleg ilyen sötét tónusú, mogorva bűnmoziként képzelhette el regényét. A svéd legfelsőbb körökbe begyűrűző korrupcióról szóló és a náci múltat firtató alkotás vitathatatlanul az évtized egyik legeredetibb és legjobb thrillertörténete volt.


Könyörtelenek

Mikael Håfström 2003-as mozija, a Könyörtelenek egészen Oscar-jelölésig jutott, ahol csak a Barbárok a kapuk előtt című kanadai dráma tudta megelőzni. A Könyörtelenek főszereplője egy elnyomott fiú, aki mostohaapja kegyetlensége miatt elvetemült gonosszá válik. S egy bentlakásos iskola sem képes megnevelni, sőt, ott csak fokozódik az erőszak a fiú életében. A Könyörtelenek a svéd Jan Guillou Svédországban klasszikusnak számító regényéből készült, a rendezője számára pedig igen korrekt nemzetközi karriert hozott el.


Elátkozott város

Egy csodás barátság vette kezdetét 1996-ban, amikor a mindössze 26 éves Nicolas Winding Refn rendezésében és Mads Mikkelsen főszereplésével egy banda tagjai bevezetik az ártatlan nézőt a koppenhágai alvilág hétköznapjaiba. Az utóbb trilógiává váló Elátkozott város valamennyi darabja a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál kedvelt alkotásai voltak, Refn pedig egy jól körülhatárolható stílust alakított ki, amely későbbi mozifilmjeiben is visszaköszön. A Drive!-val gyakorlatilag világsztárrá váló rendező nyers erőszakossága és kíméletlensége még a skandináv moziban is szokatlan volt a kilencvenes évek második felében. Mikkelsent pedig bevezette a jól működő bűnözőfigurák világába.


Vérvonal

Az izlandi mozi fenegyereke, Baltasar Kormákur 2006-ban készítette el az egyik legnépszerűbb izlandi bestselleríró, Arnaldur Indriðason regényének filmadaptációját. A Vérvonalban egy detektív egy titokzatos, gyilkosságokkal tarkított bűnügy végére próbál járni, miközben saját lányával való kapcsolatát is rendeznie kellene. A Vérvonal jól megírt krimi történetéhez kiváló hangulatot adnak az izlandi tájak és maga Reykjavík. Karlovy Varyban fődíjat kapott, a hazai Titanic fesztiválon pedig nagy közönségsikert aratott a mozi. A Vérvonal az eddig készült egyik legjobb izlandi mozi, amellyel leginkább Kormákur korábbi alkotásai versenghetnek.


Álmatlanság

2002-ben Christopher Nolan remek thrillert készített a gyilkos Robin Williamsszel és talán utolsó igazán jó alakítását ekkor nyújtó Al Pacinóval a főszerepben. Az Álmatlanságról talán kevesen tudták, hogy 1997-ben már elkészült ez a történet, éspedig egy remek norvég krimi formájában. A hasonlóképpen Álmatlanság címen futó darab rendezője Erik Skjoldbjærg, a főszerepet pedig Stellan Skarsgård játszotta. A történet ugyanaz, mint a későbbi remake-ben: egy svéd nyomozó Norvégiában nyomoz egy bűnügyben, ahol értékítéletét teljesen összezavarja a 24 órás nappal. Egy fatális hibát követ el, amit csak az a gyilkos ismer, akit szeretne elkapni. S ezzel veszi kezdetét egy pszichológiai macska-egér játék bűnöző és bűnüldöző között. Bár az hollywoodi remake ugyan legalább annyira jó, mint az eredeti, ezúttal is inkább ajánlható az első, skandináv változat.


További remek filmcsokrainkért kattintson ide!