Filmcsokor

Bűnnel fertőzött Skandinávia

kgy, 2012. június 30., szombat 18:24
A Fejvadászok premierje alkalmából felidéztük az elmúlt évek legjobb skandináv bűnügyi alkotásait. Ismét bebizonyosodik, hogy nemcsak a svédek jók a bűnök elkövetésében és felderítésükben.

Engedj be!

Tomas Alfredson számára nemzetközi hírnevet, a skandináv bűnmozi számára pedig egy új kezdetet jelentett a 2008-as Engedje be! A két tini szokatlan barátságát bemutató alkotás csavarja abban rejlik, hogy egyikük valójában gyermek külsőbe zárt vámpír. Amíg ez kiderül, addig gyilkosságok tartják rettegésben a környéket. Az Engedj be! az izoláció és társadalmi bezártság egy új perspektíváját mutatja be egy zsánerfilm segítségével, ráadásul a film nemcsak a skandináv mozikban aratott kitörő sikert, hanem több tucat fesztiváldíjat is besöpört. A belőle készült amerikai remake-ről viszont jobb nem beszélni.


A tetovált lány

Még ma is felemlegetjük Stieg Larsson trilógiájának filmváltozatát, pedig néhány hónapja már a David Fincher rendezte amerikai remake igyekszik elhomályosítani az eredetit. Daniel Craig és Rooney Mara ugyanakkor egy esetleges folytatásban sem fogja felülmúlni Niels Arden Oplev 2009-es eredetijét Michael Nyqvist és a közben nemzetközi szupersztárrá váló Noomi Rapace brillírozásában. Larsson pedig feltehetőleg ilyen sötét tónusú, mogorva bűnmoziként képzelhette el regényét. A svéd legfelsőbb körökbe begyűrűző korrupcióról szóló és a náci múltat firtató alkotás vitathatatlanul az évtized egyik legeredetibb és legjobb thrillertörténete volt.


Könyörtelenek

Mikael Håfström 2003-as mozija, a Könyörtelenek egészen Oscar-jelölésig jutott, ahol csak a Barbárok a kapuk előtt című kanadai dráma tudta megelőzni. A Könyörtelenek főszereplője egy elnyomott fiú, aki mostohaapja kegyetlensége miatt elvetemült gonosszá válik. S egy bentlakásos iskola sem képes megnevelni, sőt, ott csak fokozódik az erőszak a fiú életében. A Könyörtelenek a svéd Jan Guillou Svédországban klasszikusnak számító regényéből készült, a rendezője számára pedig igen korrekt nemzetközi karriert hozott el.


Elátkozott város

Egy csodás barátság vette kezdetét 1996-ban, amikor a mindössze 26 éves Nicolas Winding Refn rendezésében és Mads Mikkelsen főszereplésével egy banda tagjai bevezetik az ártatlan nézőt a koppenhágai alvilág hétköznapjaiba. Az utóbb trilógiává váló Elátkozott város valamennyi darabja a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál kedvelt alkotásai voltak, Refn pedig egy jól körülhatárolható stílust alakított ki, amely későbbi mozifilmjeiben is visszaköszön. A Drive!-val gyakorlatilag világsztárrá váló rendező nyers erőszakossága és kíméletlensége még a skandináv moziban is szokatlan volt a kilencvenes évek második felében. Mikkelsent pedig bevezette a jól működő bűnözőfigurák világába.


Vérvonal

Az izlandi mozi fenegyereke, Baltasar Kormákur 2006-ban készítette el az egyik legnépszerűbb izlandi bestselleríró, Arnaldur Indriðason regényének filmadaptációját. A Vérvonalban egy detektív egy titokzatos, gyilkosságokkal tarkított bűnügy végére próbál járni, miközben saját lányával való kapcsolatát is rendeznie kellene. A Vérvonal jól megírt krimi történetéhez kiváló hangulatot adnak az izlandi tájak és maga Reykjavík. Karlovy Varyban fődíjat kapott, a hazai Titanic fesztiválon pedig nagy közönségsikert aratott a mozi. A Vérvonal az eddig készült egyik legjobb izlandi mozi, amellyel leginkább Kormákur korábbi alkotásai versenghetnek.


Álmatlanság

2002-ben Christopher Nolan remek thrillert készített a gyilkos Robin Williamsszel és talán utolsó igazán jó alakítását ekkor nyújtó Al Pacinóval a főszerepben. Az Álmatlanságról talán kevesen tudták, hogy 1997-ben már elkészült ez a történet, éspedig egy remek norvég krimi formájában. A hasonlóképpen Álmatlanság címen futó darab rendezője Erik Skjoldbjærg, a főszerepet pedig Stellan Skarsgård játszotta. A történet ugyanaz, mint a későbbi remake-ben: egy svéd nyomozó Norvégiában nyomoz egy bűnügyben, ahol értékítéletét teljesen összezavarja a 24 órás nappal. Egy fatális hibát követ el, amit csak az a gyilkos ismer, akit szeretne elkapni. S ezzel veszi kezdetét egy pszichológiai macska-egér játék bűnöző és bűnüldöző között. Bár az hollywoodi remake ugyan legalább annyira jó, mint az eredeti, ezúttal is inkább ajánlható az első, skandináv változat.


További remek filmcsokrainkért kattintson ide!

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása