Lennon-kiállítás Szegeden

BL

2012. április 14., szombat 16:27

Szubjektív tárlatvezetést tart a szegedi Reök-palota The Art of John Lennon című kiállításán Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere április 18-án.

A zenész személyes történetekkel, valamint John Lennon szerzeményeivel és kedvenc dalaival idézi meg a Beatles legendás alakjának emlékét. „Megtisztelőnek érzem, hogy a szülővárosomban vezethetem körbe a látogatókat azon a kiállításon, amely az egyik legnagyobb példaképem képzőművészeti munkásságát mutatja be. A Beatles zenéjén nőttem fel, John Lennon pedig világnézeti szempontból is meghatározó az életemben. Mindazokat az alapvető értékeket képviselte, amelyek számomra is fontosak, ezért rokonságot érzek vele” – fogalmazott Czutor Zoltán.

A Belmondo énekese szerint John Lennon felülmúlhatatlan jellem, szellem és zenész volt, de sajnos a zeneipart manapság túlságosan uralja az üzlet ahhoz, hogy a hozzá hasonló karizmatikus figurák megjelenhessenek és átütő sikert érjenek el.

A legendás énekes, zeneszerző, költő, filozófus, pacifista John Lennon grafikáiból és a művészhez kötődő relikviákból január végétől látható kiállítás a szegedi Reök-palotában.

A május 6-ig megtekinthető tárlat mintegy három tucat alkotás segítségével mutatja be Lennon talán kevésbé ismert képzőművészeti tehetségét. A német Beatles-rajongó, Michael-Andreas Wahle gyűjteményéből származó rajzok, grafikák, litográfiák hóbortosak, mégis átitatja őket egyfajta költőiség. A könnyed, sziporkázó művek biztos rajztudásról, ugyanakkor szatirikus látásmódról tanúskodnak. Későbbi, az 1960-as, 1970-es évekből származó színes litográfiáin már megjelennek azok a társadalmi kérdések – a háború és béke vagy a szabad szerelem dilemmája –, amelyekkel Lennon zenéjében is foglalkozott.

A tárlat egyik különlegessége egy kisplasztika, melyet önarcképként készített alumíniumból és fából 1971-ben John Lennon. A tragikus sorsú beatzenész alkotásai mellett relikviákat is láthat a közönség. A kiállítótermekbe került többek között egy ikonikus Lennon-szemüveg, több platinalemez, fotó és plakát, valamint két, Andy Warhol által készített litográfia, amely a két művész „találkozását” örökíti meg.

Forrás: MTI