Deáki ad otthont a Magyar Katolikus Napnak

LM

2012. május 7., hétfő 21:52

Hatodszor rendezik meg Szlovákiában a Magyar Katolikus Napot kedden, az esemény színhelye idén a mátyusföldi település, Deáki.

Az esemény hagyományosan a Remény című szlovákiai magyar katolikus hetilap rendezésében jött létre. „Célunk amellett, hogy közös találkozási lehetőséget nyújtunk az embereknek, bemutatni a katolikus értékeket” – mondta el az MTI-nek Herdics György címzetes apát, a Remény főszerkesztője.

Az esemény immár hagyományosan Bábel Balázs kalocsai–kecskeméti érsek által celebrált szentmisével kezdődik. Herdics hozzátette, nagyon örülnek, hogy az érsek immár harmadik éve jön el a programra. A nap folyamán megkoszorúzzák a Serédi Jusztinián hercegprímás emlékére állított keresztet. A prímás Deákiról származott, s a második világháború alatt jelentős segítséget nyújtott a Magyarországra menekült lengyelországi zsidó lakosságnak.

A szervezők a közönséget előadásokkal is várják, amelyek témáját igyekeztek kötni a magyarsághoz és az egyházhoz. Így többek közt Bábel Balázs a keresztény magyar irodalomról, Batta György felvidéki magyar író a Szent Koronáról, Dráfi Mátyás színművész pedig a magyar nyelvről tart előadást, s bemutatkozik a frissen induló Katolikus.sk felvidéki magyar hírportál.

A program részét képezi a deáki Nagyboldogasszony-templomban induló imafolyam is, amelynek keretében a magyarság lelki újjászületéséért imádkoznak a hívek.

Forrás: MTI