Komoly

Debrecenben versengenek a világ kórusai

Grund, 2012. július 16., hétfő 15:43
Jövő hét szerdától tizenöt országából huszonnégy kórus méri össze tudását Debrecenben a Bartók Béla XXV. Nemzetközi Kórusverseny nagydíjáért.

Az öt hazai kórus mellett az Egyesült Államokból, Belgiumból, Dániából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Kanadából, Lengyelországból, Lettországból, Moldovából, Németországból, Norvégiából, Oroszországból, Spanyolországból és Ukrajnából érkeznek énekesek a nemzetközi megmérettetésre az észak alföldi városba.

A Bartók Béla XXV. Nemzetközi Kórusversenyen kizárólag kortárs kórusművekből válogathatnak a résztvevők. Az idei találkozón Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából Páros csillag címmel kiállítást rendeznek a helyi Kölcsey Központban, utalva Bartók és Kodály munkásságának hasonlóságára, a magyar népzenéhez való kölcsönös kötődésükre. A nyitókoncerten Kodály Zoltánnak egy angol nyelvű, itthon még soha be nem mutatott darabját, a The music makerst adják elő Heltay László vezényletével. A karmestert dirigálta a mű 48 évvel ezelőtti oxfordi bemutatóját.

A hivatalos versenyprogramok mellett templomi koncertek, a kórusok szekeres felvonulása, a résztvevők országaik folklórhagyományainak bemutatói várják július 29-éig a városba érkezőket.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása