Délvidéken fődíjat nyert a Magyar bennszülött

tgi, 2012. augusztus 5., 21:39, frissítve: hétfő 10:16
Mosonyi Szabolcs Endemica Hungarica (Magyar bennszülött) című természetfilmje nyerte a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivál fődíját Magyarkanizsán.

Mosonyi Szabolcs négy évig készítette filmjét. Az Endemica Hungarica (Magyar bennszülött) a Kárpát-medence legritkább állatait mutatja be. Bennszülött és reliktum – a korábbi földtörténeti korokból fennmaradt – állatfajokat és alfajokat, olyanokat, melyek a Földön máshol nem, csak a hazánkban élnek.

Mecseki őszitegzes

Fotó: Endemica Hungarica

 

Csabai Ferenc fesztiválszervező a távirati irodának elmondta: a fődíjas film alkotója, Mosonyi Szabolcs „magányos farkasként”, egyedül dolgozik, bevetett minden eszközt, hogy a néző a legapróbb élőlényeket is nagynak lássa. Emellett olyan dramaturgiát alkalmazott, amelytől nemcsak filmszerűvé, de művészeti alkotássá is vált a 35 perces munka.

A film szereplői többek között szivacsok (balatoni szivacs), halak (lápi póc), ízeltlábúak (mecseki őszitegzes, aggteleki vakbolharák, szemcsés vakászka, magyar tarsza), puhatestűek (fekete bödöncsiga), hüllők (rákosi vipera) és emlősök (csíkos szöcskeegér, északi pocok).

A fődíj mellett – amelyre a magyarkanizsai önkormányzat ezer eurót ajánlott fel – több mint egy tucat különdíjat is kiosztott a Kormos Ildikó vezette zsűri. Az idei fesztiválra 31 alkotótól 45 film érkezett: 36 az anyaországból, három Erdélyből, öt a Vajdaságból, egy Franciaországból. A fesztivált a tervek szerint jövőre ismét az észak-bácskai helyszínen rendezik meg, nevezni a hagyományokhoz híven januártól lehet.

A Csodakút az egyetlen magyar nyelvű nemzetközi természetfilm-fesztivál, a korábbi években Pusztaszeren megszervezett seregszemle utódjának tekinthető. A rendezvény kinőtte a pusztaszeri helyszínt, ezt követően került idén a Tisza-parti fürdővárosba, Magyarkanizsára.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása