Díjat kapott a magyar táncfilm

Grund

2012. május 8., kedd 15:12

A Tünet Együttes Szabó Réka által rendezett, Árnyékfilm című táncfilmje a legjobb kísérleti filmnek járó díjat kapta a romániai Timishort filmfesztiválon.

Táncművészeti társulat, a Tünet Együttes első filmje kapta az elismerést, ezért is jelentős a temesvári díj – közölte hétfőn Halász Glória, a Tünet Együttes sajtó- és közönségkapcsolatokért felelős munkatársa. Szabó Réka a Tünet Együttes művészeti vezetője, táncosa, koreográfusa és rendezője. Mint azt Halász Glória elmondta, terveikben szerepel, hogy másfél éven belül újabb filmet készítenek a Tünet Együttes és a Katona József Színház társulatának közös darabja, a Gyász alapján.

Az először 2009-ben megrendezett, az idén vasárnap befejeződött temesvári rövidfilmfesztiválon 30 percnél rövidebb filmek versengtek a különböző kategóriák díjaiért. Az idei fesztiválon Felméri Cecília erdélyi filmrendező eddig több mint 20 díjjal jutalmazott filmje, a Végtelen percek is szerepelt a belföldi versenyben. A Tünet Együttes társulata 2010-ben mutatta be az Árnyékfilmet, azaz „rajzfilmet élő szereplőkkel”. A tízperces alkotás 2011-ben a 42. Magyar Filmszemlén a legjobb kísérleti filmnek járó díjat kapta, emellett szerepelt számos nemzetközi filmfesztivál programjában.

A filmet inspiráló Nincs ott semmi, avagy alszanak-e nappal az álmok című előadás legközelebb május 9-én látható a budapesti Trafóban, a társulat 2011–2012-es évadbeli utolsó budapesti produkciójaként.

Forrás: MTI