Dsida Jenő és Páskándi Géza előtt tisztelegnek

PR, 2012. május 17., csütörtök 09:12, frissítve: csütörtök 10:21
Szatmárnémetiben, Szatmárhegyen és Beregszászon zajlik majd az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Dsida Jenő-napok című tanácskozása és megemlékezése a 105 éve Szatmárnémetiben született költőről és az irodalmi örökségét egykor ápoló Páskándi Géza irodalmárról. Az eseményeket pénteken és szombaton tartják.

A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti mellett a költő elemi iskoláinak városa, Beregszász lesz a színhelye. A pénteki, Dsida Jenő (1907–1938) időszerűsége című irodalmi tanácskozást követően megkoszorúzzák a költő szatmárnémeti szobrát, majd ellátogatnak az egykor általa is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is.

A faluban a helybeliekkel együtt koszorúzzák majd meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát. A szatmárhegyi ünnepségen beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, aki a másnapi beregszászi programon is felszólal – olvasható az EMKE honlapján.

Az EMKE programismertetője szerint azért is indokolt a közös főhajtás, mert 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, akik Dsida Jenő születésének 50. évfordulóján felhívták a figyelmet költészetének jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.

A május 19-i beregszászi program a vasútállomás épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődik, majd a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetben kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
Háttér, riport, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása