Karlovy Vary 2012

Egy pszichológiai tanulmány aratott Karlovy Varyban

kgy, 2012. július 7., szombat 21:45, frissítve: 12:54
Susan Sarandon életműdíjat, a norvég The Almost Man fődíjat kapott Karlovy Varyban, ahol szombaton véget ért a nemzetközi filmfesztivál. Magyar alkotást nem díjaztak.

A szombat esti díjátadóval, valamint Woody Allen Rómának szeretettel című filmjének vetítésével véget ért a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a legjobb filmnek járó Kristály Gömböt és a vele járó 25 ezer dollár pénzdíjat idén a norvég Martin Lund The Almost Man című alkotása kapta. A skandináv rendező első játékfilmjében erős alakításokon keresztül tekinthetünk be egy, a harmincas éveiben járó pár életébe. A főszereplő Henrik Rafaelsen megosztva a lengyel Eryk Lubossal elnyerte alakításáért a legjobb színész díját is.

A nemzetközi zsűri a versenyprogram egy olasz alkotását is kiemelte: Marco Tullio Giordana The Italian Conspiracy című darabja a zsűri díját kapta. Az itáliai direktor nemzetközileg jegyzett alkotó európai berkekben, nyert már Cannes-ban, Velencében és Locarnóban, jelölték Európa filmdíjra is. A Karlovy Vary versenyprogramban induló politikai krimije az 1969. december 12-i milánói robbantásról és annak hátteréről szól, s a rendező kínosan ügyelt rá, hogy a korabeli Olaszország hiteles, elfogulatlan képét mutassa be. Az Europa Cinemas zsűrije szintén az olasz Marco Tullio Giordana filmjét díjazta. A legjobb rendező a kanadai Rafaël Ouellet Kamion című mozija lett – erről a filmről már korábban szóltunk, díjazása abszolút papírforma a versenyprogram függvényében. A Kamion egyúttal az ökumenikus zsűri díját is elnyerte.

A legjobb színésznő iráni lett, s Leila Hatami győzelme a The Last Step című drámáért mutatja, hogy az iráni film továbbra is szerepet követel magának napjaink filmgyártása élmezőnyében. A nemzetközi kritikusok öttagú Fipresci-zsűrije is az iráni filmet jutalmazta, értékelve az iráni mozi frissességét, alakításainak erősségét. Magyar filmeket végül nem díjaztak Karlovy Varyban.

A régió filmgyártásának szentelt East of the West programban ukrán film nyert (House with a Turret), amely a díj mellett 20 ezer dollár pénzjutalomban is részesült. Pedig a magyar filmek jól szerepeltek a cseh fürdővárosban, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim és Bergendy Péter A vizsga című drámáját is jól fogadták a kritikusok és a közönség is. A rendezvény tíz napja alatt összesen 218 film 410 vetítését tartották meg, amelyre 121 071 jegyet adtak el. A fesztivál végén Helen Mirren után még Susan Sarandon is megkapta megérdemelt életműdíját.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása