Karlovy Vary 2012

Egy pszichológiai tanulmány aratott Karlovy Varyban

kgy, 2012. július 7., szombat 21:45, frissítve: 12:54
Susan Sarandon életműdíjat, a norvég The Almost Man fődíjat kapott Karlovy Varyban, ahol szombaton véget ért a nemzetközi filmfesztivál. Magyar alkotást nem díjaztak.

A szombat esti díjátadóval, valamint Woody Allen Rómának szeretettel című filmjének vetítésével véget ért a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a legjobb filmnek járó Kristály Gömböt és a vele járó 25 ezer dollár pénzdíjat idén a norvég Martin Lund The Almost Man című alkotása kapta. A skandináv rendező első játékfilmjében erős alakításokon keresztül tekinthetünk be egy, a harmincas éveiben járó pár életébe. A főszereplő Henrik Rafaelsen megosztva a lengyel Eryk Lubossal elnyerte alakításáért a legjobb színész díját is.

A nemzetközi zsűri a versenyprogram egy olasz alkotását is kiemelte: Marco Tullio Giordana The Italian Conspiracy című darabja a zsűri díját kapta. Az itáliai direktor nemzetközileg jegyzett alkotó európai berkekben, nyert már Cannes-ban, Velencében és Locarnóban, jelölték Európa filmdíjra is. A Karlovy Vary versenyprogramban induló politikai krimije az 1969. december 12-i milánói robbantásról és annak hátteréről szól, s a rendező kínosan ügyelt rá, hogy a korabeli Olaszország hiteles, elfogulatlan képét mutassa be. Az Europa Cinemas zsűrije szintén az olasz Marco Tullio Giordana filmjét díjazta. A legjobb rendező a kanadai Rafaël Ouellet Kamion című mozija lett – erről a filmről már korábban szóltunk, díjazása abszolút papírforma a versenyprogram függvényében. A Kamion egyúttal az ökumenikus zsűri díját is elnyerte.

A legjobb színésznő iráni lett, s Leila Hatami győzelme a The Last Step című drámáért mutatja, hogy az iráni film továbbra is szerepet követel magának napjaink filmgyártása élmezőnyében. A nemzetközi kritikusok öttagú Fipresci-zsűrije is az iráni filmet jutalmazta, értékelve az iráni mozi frissességét, alakításainak erősségét. Magyar filmeket végül nem díjaztak Karlovy Varyban.

A régió filmgyártásának szentelt East of the West programban ukrán film nyert (House with a Turret), amely a díj mellett 20 ezer dollár pénzjutalomban is részesült. Pedig a magyar filmek jól szerepeltek a cseh fürdővárosban, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim és Bergendy Péter A vizsga című drámáját is jól fogadták a kritikusok és a közönség is. A rendezvény tíz napja alatt összesen 218 film 410 vetítését tartották meg, amelyre 121 071 jegyet adtak el. A fesztivál végén Helen Mirren után még Susan Sarandon is megkapta megérdemelt életműdíját.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása