Egyedülálló: a fürdőben nyílt meg a kiállítás

WA

2012. június 23., szombat 20:11

Eddig egyedülálló "házasításként" a zalakarosi fürdőben nyílt meg a Zelnik István magángyűjteményéből válogatott Ca Mau – Egy hajótörés porcelánjai című kiállítás, amelynek Budapest után a zalai a második és egyben utolsó magyarországi állomása.

A szombati megnyitón Novák Ferenc, a város polgármestere úgy fogalmazott, hogy 27 millió látogatójával Zalakaros már rákerült a fürdővárosok térképére, de a település eddigi legjelentősebb kiállítása révén szeretnének a kultúra térképére is felkerülni.

Az 1723 és 1735 között Dél-Vietnamban elsüllyedt hajó rakománya csaknem 300 év után került a felszínre, s ebből a kollekcióból érkezett több száz darab Zalakarosra, Zelnik István jóvoltából. A polgármester mindezt azzal vonta párhuzamba, hogy a porcelántárgyak elkészültekor Zalakaros már túl volt a törökök dúlásán, s harmadszor néptelenedett el, de 51 házhellyel akkor indult el a fejlődése.

Burján Richárd, a tárlatnak otthont adó Gránit Gyógyfürdő vezérigazgatója ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy hiánypótló kiállítás a kínai porcelánok bemutatója, bár kétségkívül sajátos a helyszín mindehhez. Ilyen környezetben hasonlóval még nem próbálkoztak, de reményét fejezte ki, hogy a fürdő és a kiállítás kölcsönös lehetőséget kínál a látogatóknak.

Kuszinger Róbert, a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum főigazgatója arra utalt, hogy a magángyűjtemény tulajdonosának a birtokában lévő több tízezer műtárgy – többségében arany- és ezüstkincsek – nyilvános bemutatása alig öt éve indult el, s az első utazó kiállítás a hullámsírból felhozott kínai porcelánok tárlata. Utalt rá: a gyógyfürdő vezetőjével történt véletlen találkozásnak köszönhető, hogy a kiállítás második állomása Budapest után éppen Zalakaros lett, ahol szeptember közepéig lehet megtekinteni a több száz darabos kollekciót.

1998-ig háborítatlanul hevert a rakomány

Azt már a kiállítás kurátora, Renner Zsuzsanna idézte fel, hogy a 18. században elsüllyedt kínai dzsunkáról származó kínai porcelánok Batáviába, a mai Dzsakartába tartottak, amikor a hajó fedélzetén tűz ütött ki, majd elsüllyedt. Mintegy 130 ezer darabból álló rakománya 1998-ig háborítatlanul hevert 36 méter mélyen. A felszínre hozott tárgyak jó része vietnami múzeumokba került, a többit európai aukciósházak értékesítették, Zelnik István pedig mára a legteljesebb és legnagyobb magánkollekcióval rendelkezik belőle.

A páratlan gyűjtemény darabjai nemcsak a tárlókban láthatók, hanem egy imitált tengeri ásatás „helyszínén”, valamint a falra és az esetleg megkopott felületű porcelánokra vetített mintákkal kiegészítve. Az európai megrendelésre készült tárgyak is megtekinthetők, többek között söröskorsók, kakaós- és kávéscsészék, tányérok, de ember- és állatfigurás szobrok is szerepelnek a bemutatón.

Zalakaros után a tervek szerint nemzetközi útra indul a tárlat, várhatóan Krakkóban, Zágrábban, Monacóban, Párizsban és Dubajban is bemutatkozik a Ca Mau-tárgyak kollekciója.

Forrás: MTI