Egymilliárd dollárt hozott a Bosszúállók

tt

2012. május 21., hétfő 10:38, frissítve: hétfő 11:30

Folytatódik a Bosszúállók című képregényfilm diadalmenete: az akciókaland harmadik hete vezeti az észak-amerikai toplistát, és globális bevétele elérte az 1,2 milliárd dollárt (280 milliárd forintot).

A hollywoodi boxoffice-elemzők szerint a hét végén az amerikai és a kanadai mozikban bemutatott új produkcióknak, mint a Csatahajó vagy A diktátor, valójában nem sok esélyük volt a kiugrásra. A Liam Neeson főszereplésével forgatott Csatahajó a várakozásoktól elmaradva 25,4 millió dollárral (hatmilliárd forinttal) került a toplista második helyére, míg Sacha Baron Cohen vígjátéka, amely egy harmadik világbeli diktátorról szól, a harmadik helyen debütált 17,4 millió dolláros (négymilliárd forintos) jegyeladással.

A Disney szuperhősfilmje, a Bosszúállók a hét végén 55,1 millió dolláros (13 milliárd forintos) bevétellel biztosította magának a kasszasikerlista első helyét. Ezzel a produkció az észak-amerikai mozikban csaknem 460 millió dollárra növelte jegyeladásait, a nemzetközi piacon pedig 720 millió dollár fölé emelkedett a bevétele.

A tavalyi év azonos időszakában nagyobb volt a mozilátogatási kedv Észak-Amerikában, akkor ugyanis A Karib-tenger kalózai: Idegen vizeken evezett be éppen a filmszínházakba 90 millió dolláros premier hétvégi jegyeladással. Elemzők szerint a Bosszúállók rajongói tábora ugyanakkor nagyon erős. „Járványszerűen” terjed a fiatal közönség körében, hogy a barátok újra és újra megnézik a filmet. „Mindig örömmel tölt el egy olyan baráti versengés, ami arról szól, hogy ki néz meg többször egy filmet” – szólt elismerően Dave Hollis, a Disney forgalmazási főnöke.

A Bosszúállók a mindenkori sikerlistán már a negyedik helyen áll az Avatar (2,8 milliárd dollár), a Titanic (2,2 milliárd dollár) és a Harry Potter befejező része (1,3 milliárd dollár) után. Szakértők ugyan az adatokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy sok régebbi filmnek volt nagyobb közönsége, mint a Bosszúállóknak, a jegyárak növekedése és a 3D-s felár miatt azonban a film kevesebb nézővel is több bevételre tett szert.

Forrás: MTI