Egyre kevesebben bíznak az olasz kormányban

WL

2012. április 26., csütörtök 17:23

Folyamatosan csökken az olaszok bizalma Mario Monti miniszterelnök és szakértői kormánya iránt friss közvélemény-kutatási adatok szerint, miközben a kabinetet csütörtökön újabb kritikák érték tízmillió eurós szolgálatiautó-beszerzések miatt.

A római La Repubblica napilapban csütörtökön közölt felmérés szerint a kormányfő támogatottsága márciusban négy százalékkal csökkent, s már csak 51 százalék. A 68 éves politikus novemberi megválasztásakor még 62 százalékos népszerűségnek örvendett.

Ennél is jelentősebb mértékben, egy hónap alatt öt százalékkal csökkent, így 45 százalékra esett vissza a római szakértői kormánnyal való elégedettség mértéke. A kabinet egyik legnépszerűtlenebb tagjává Elsa Fornero munkaügyi miniszter vált, aki sokat vitatott munkaerő-piaci reformtervével – többek között a felmondási korlátozás enyhítésével – vívta ki a lakosság ellenszenvét.

Eközben a kormány csütörtökön szolgálatiautó-beszerzéseivel került ismét a politikai támadások középpontjába, miután a L'Espresso magazin kiderítette, hogy a kabinet 400 új gépkocsit tervez vásárolni, összesen mintegy tízmillió euró értékben. Az üggyel kapcsolatban az Értékek Olaszországa párt a parlamentben követelt magyarázatot a kormánytól. „Monti új adókkal fojtogatja az embereket, a kormány meg nagy autókat vásárol" – közölte a balközép párt.

A kormány nemrég az állami gépjárműflotta költségeinek leszorítására irányuló kampányt ígért. Olaszországban jelenleg több mint 64 ezer szolgálati autó rója az utakat, a flotta méretének csökkentésével a kabinet állítása szerint évi 300 millió eurót lehetne spórolni.

Forrás: MTI