Életműdíjat kap Senkálszky Endre

Grund, 2012. június 17., 12:35, frissítve: 12:54
A Színházi Kritikusok Céhe életműdíját idén Senkálszky Endre kolozsvári színésznek ítélték oda; ezt a Múzeumok éjszakáján, a Bajor Gizi Színészmúzeumban hozták nyilvánosságra.

Senkálszky Endre 98 évesen Európa egyik legidősebb aktív színésze, aki jelenleg is játszik Tompa Gábor III. Richárd-rendezésében. 81 éve lépett először színpadra, 1939 óta tagja a különböző néven működő kolozsvári magyar teátrumnak, amelynek a legnehezebb időkben igazgatója is volt. Tanított a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, 1977-es nyugdíjaztatása után tizennégy darabból álló görög tragédiasorozatot mutatott be.

Senkálszky Endre a Téli rege című előadásban                Fotó: Transindex.hu

 

– Senkálszky Endrét Magyarországon kevesebben ismerik, mint illene s mint amilyen jelentős az életműve. Erdélyi, közelebbről kolozsvári színész, de az egyetemes magyar színjátszás kiemelkedő művésze. Számára még evidencia, hogy a színház olyan szent hely, ahova lélekben és testben ünneplőbe öltözötten illik belépni. Végtelenül alázatos, szerény. Munkabírása legendás. Lénye, etikája, pontossága, művészi elmélyültsége generációk sorának volt és ma is példa" – írta a díjazottról Nánay István kritikus.

Az életműdíjat a Színházi Kritikusok Céhe által a színházi évad egyik legjelentősebb nyitó eseményeként megrendezendő 32. Színikritikus Díjátadón adják át szeptemberben a Nemzeti Színházban. A gálaműsoron a díjazott személyesen nem lesz jelen, ő a budapesti eseménnyel egyidejűleg a Kolozsvári Magyar Állami Színházban a tiszteletére rendezett ünnepségen vesz részt. A jelképes díjátadást és a laudációkat a két színház között élő kapcsolással közvetítik.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása