Elhunyt a hazai néptáncművészet egyik úttörője

Grund, 2012. március 21., szerda 13:30, frissítve: szerda 14:07
Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Györgyfalvay Katalin Erkel Ferenc-díjas érdemes művész, táncművész-koreográfus. A magyar néptáncművészet nagy nemzedékének egyik meghatározó személyiségét életének 75. évében, hétfőn érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Györgyfalvay Katalin a hajdani Néphadsereg Központi Művészegyüttesben kezdte pályafutását, majd annak feloszlatása után 1957-től a Bihari János Táncegyüttesben asszisztensi feladatokat látott el.

Abban az időben a Népművelési Intézet Gyermektánc Munkaközösségében – énektanári és táncos gyakorlata birtokában – a magyarországi gyermek-néptáncoktatás pedagógiai-módszertani tankönyveinek meghatározó kidolgozója volt.

1962-től férjével, Szigeti Károllyal a Vasas Művészegyüttes tánckarát vezette. Műveiben gyakran alkalmazta a társművészetek, elsősorban a filmművészet eszköztárát. Munkássága az 1979-ben megalakult Népszínház Táncegyüttesének élén teljesedett ki. Az ott készült alkotások és a korábbi műhelyből átemelt és újrafogalmazott művek a nemzetközi táncszakma állandó érdeklődését, tiszteletét váltották ki. Györgyfalvay Katalin az Állami Balett Intézet 1971-ben indult néptánctagozatának vezetője volt Timár Sándor mellett.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása