Elhunyt a Marshall erősítők apja

TT, 2012. április 5., csütörtök 16:45
88 éves korában elhunyt Jim Marshall, a legendás Marshall erősítők tervezőmérnöke. Az angol mérnök hatvan évvel ezelőtt változtatta meg a könnyűzenét, amikor elkészítette az első, nevével fémjelzett gitárerősítőt.

Jim Marshall – akit egyszerűen csak Father of Loudnak, azaz a hangerő atyjának hívtak – az első erősítőjét még 1962-ben alkotta meg. A zenésztársadalom a rockzene alaphangzását megformáló ikonok – Leo Fender, Les Paul, valamint Seth Lover – között negyedikként tartja számon az 1923-ban született mestert, aki erősítőjével meghozta a várva várt áttörést a zeneiparban.

Fotó: ReutersTermékei kultikussá váltak az évtizedek során a gitárosok között; rengeteg dzsessz- és rockzenész ragaszkodik a mai napig is a Marshall gitárerősítőkhöz, legyen szó amatőr zenészekről vagy olyan ismert nevekről, mint a Slash vagy akár a Slayer.

2003-ban egy szakmai bemutató keretében a szerencsésebb érdeklődők személyesen is találkozhattak vele a fővárosi Wigwam rockklubban.

 

Nézzen szét Jim Marshall gyárában!

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása