Elhunyt a neves szoprán

Grund, 2012. május 17., csütörtök 17:54, frissítve: csütörtök 18:10
Életének 76. évében szerdán elhunyt a Budapesten is ismert szoprán, Maria Bieşu. A moldovai énekesnőt a kulturális tárca közleménye Kisinyovban a moldovai művészeti élet jelentős személyiségének nevezte – olvasható a Lenta.ru orosz hírportálon.

Maria Bieşu 1935-ben született, 1961-ben lépett először operaszínpadra Tosca szerepében a moldovai főváros operaházában. Egy agrártechnikum növendékeként amatőr kórusok koncertjein énekelt, így fedezték föl. Ezután a kisinyovi konzervatórium hallgatója lett, amelynek elvégzése után az operaházhoz szerződött. Sorra elénekelte a jelentős szopránszerepeket, például az Anyegin Tatjánáját, A pikk dáma Lizáját, a Pillangókisasszony Csocsoszánját.

1965-ben a legendás karmester, Toscanini asszisztensénél, Enrico Piazzánál tanult tovább, Milánóban, itt készült föl magasabb színvonalon a Pillangókisasszony címszerepére, a Toscára, az Aidára, a Trubadúr Leonórájára. Hamarosan a Scala is felfedezte, és az ott töltött évei egybeestek az énekesnő komoly versenygyőzelmeivel a moszkvai Csajkovszkij-versenyen. Tokióban ugyancsak szerzett díjakat, és elnyerte a világ legjobb Csocsoszánja címet is.


1971-ben a New York-i Metropolitan Opera kérte föl Leoncavallo Bajazzók című operájában Nedda szerepére, a sikeres debütálás után egyéves szerződést kapott. Repertoárjában a Don Carlos Erzsébetétől a Jolanta, az Adriana Lecouvreur, a Norma címszerepéig szinte minden stílus és kor szerepei megtalálhatók voltak.

Kamarakoncerteket is gyakran adott, Bach és Händel, Caccini és Gretry, Schumann és Schubert, Liszt és Grieg, Respighi és Fauré, Rahmanyinov és Csajkovszkij, Prokofjev és Szviridov, a régi orosz és moldovai románcok, népdalok és a kortárs moldovai kompozíciók egyaránt szerepeltek műsoraiban.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
Háttér, riport, interjú
hirdetés