Elhunyt Danielle Bonel

LM

2012. április 6., péntek 21:58

Kilencvenkét éves korában elhunyt Danielle Bonel, Edith Piaf titkárnője és bizalmasa, akinek annak idején a híres francia sanzonénekesnő a karjaiban halt meg – közölte pénteken Bonel környezete.

Danielle Bonel 1919-ben született a délnyugat-franciaországi Arcachonban Mauricette Castaing néven. Az énekesnő „bizalmas titkárnője és legjobb barátnője volt” – mondta el Nicole Quemar, aki Bonel afféle „fogadott lányának” tartja magát. „Nagy volt köztük a cinkosság, Edith gyakran kért tőle tanácsot egyes levelek megírásához.”

Danielle Bonel némafilmesként kezdte karrierjét, és már négyéves korában Danielle Vigneau néven a Violettes impériales című filmben játszott.

Klasszikus, majd akrobatikus szólótáncosként folytatta, az 1930-as években találkozott Piaffal. Később beleszeretett Piaf harmonikásába, Marc Bonnelbe. Ekkor mondta neki a legendás énekesnő: ha már férjhez megy, hagyjon fel a szólótánccal és jöjjön hozzá dolgozni – mesélte Nicole Quemar.

„Így került Edith alkalmazásába, és 1963-ban Grasse-ban bekövetkezett haláláig sohasem hagyta el” – mesélte Quemar. Az énekesnő a karjai között halt meg. „Danielle zárta le a szemét.”

Sem Danielle, sem 2002-ben elhunyt férje „nem szeretett volna hasznot húzni Edith emlékéből, és mindig diszkréten kezelték a témát. Ha részt is vettek a róla szóló tévéműsorokban, ezért soha sem fogadtak el pénzt” – mondta el Nicole Quemar.

Forrás: MTI