Elindult a hatalmas közmunkaprogram

BL, 2012. április 2., hétfő 12:11
Megkezdődött a Baranya Megyei Önkormányzatnak az Ős-Dráva projekt keretében megvalósuló közmunkaprogramja: hétfőn 60-an álltak munkába, számuk két héten belül 420-ra nő.

Brassói Attila, az önkormányzat sajtóreferense hétfői közleményében azt írta, hogy a brigád- és munkavezetők, valamint adminisztrátorok szerdától péntekig a munkaügyi központ szervezésében tréningen vesznek részt Sellyén, ahol amellett, hogy részesülnek a kötelező munka- és balesetvédelmi oktatásban, megismerhetik az Ős-Dráva program részleteit.

Az, hogy a Start munkaprogram kapcsolódhat az Ormánság felemelkedését célzó 25 milliárdos, főként pályázati forrásból megvalósuló Ős-Dráva projekthez, a megyei önkormányzatnak a kormányhivatallal, a munkaügyi központtal a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal és a Dél-Baranyáért Alapítvánnyal februárban aláírt konzorciumi szerződése, s egyebek mellett 35 ormánsági településsel márciusban kötött együttműködési megállapodása tette lehetővé.

Tiffán Zsolt, a megyei önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke korábban a tervekkel kapcsolatban elmondta: az úgynevezett vízkormányzási rendszer kialakításával eredeti állapotába állítják vissza a 150 évvel ezelőtt szabályozott Dráva környezetét, s ezen rendkívül élőmunka-igényes fejlesztéshez igyekeznek kihasználni a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket is. Hozzátette, hogy a komplex vidékfejlesztési program során idén tavasztól év végéig több mint 400 embernek tudnak munkát adni. A többségében magas munkanélküliség sújtotta településekről érkező emberek elsősorban a régi árkok mentén dolgoznak majd, és egy 89 kilométernyi csatornarendszer kialakításában vesznek részt.

Tiffán Zsolt emlékeztetett rá: a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta Dél-Dunántúl az Észak-Alfölddel és Észak-Magyarországgal együtt az Európai Unió legelmaradottabb régiói között van, így az évekig tartó Ős-Dráva projekt Baranyában nagy lehetőség az évszázados hátrányok leküzdéséhez. A tavaly év végén kezdődött, 45 ezer hektárt érintő beruházás keretében a Dráva-meder által határolt Ős-Dráva térségében revitalizálják a holtágakat, tavakat, vizes élőhelyeket, a közelükben az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar fellendülését várják.

A még hasznosítatlan folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldanák meg az agrárterületek öntözését. Szakemberek véleménye szerint az Ős-Dráva fejlesztései hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a lakosság minél több piacképes terméket állítson elő, biztosítva saját megélhetését.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása