Elmossa az eső a cannes-i filmfesztivált

Grund

2012. május 21., hétfő 12:11, frissítve: hétfő 12:33

A folyamatosan szakadó eső miatt vasárnap este annyira beázott a cannes-i filmfesztivál egyik legfőbb külső mozitermének a teteje, hogy a szervezők kénytelenek voltak törölni az oda meghirdetett vetítéseket, és azokat más helyszíneken megtartani.

A tengerparton, közvetlenül a fesztiválpalota mellett található 60. terem elnevezésű hatalmas sátort öt évvel ezelőtt, a fesztivál fennállásának hatvanadik évfordulójára állították fel. A legmodernebb technikával és kényelmes, széles fotelokkal kialakított moziteremben tartják a „másnapos vetítéseket”, amelyeken a hivatalos versenyprogramban előző este bemutatott alkotásokat láthatja a fesztiválközönség. Ez a helyszíne a nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató program, a Cannes Classics sorozatának is, amelynek záró filmjeként szombaton mutatják be Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjét. (Interjú a rendezővel itt.)

A 60. terem felújítási munkálatai hétfő kora reggel megkezdődtek, és a szervezők szerint a teremben már délután ismét lehet vetítéseket tartani.

A szélviharos, esős időben vasárnap este a fesztivál 65. évfordulója alkalmából rendezett díszvacsora utánra tervezett tűzijáték is elmaradt. Ha az idő megengedi, akkor az ünnepi fényjátékot kedd este tartják meg a fesztiválpalota strandján.

A május második felében a francia Riviérán szokatlan őszies idő meghatározza az egész fesztivál hangulatát: a szűnni nem akaró eső és szél miatt a tengerpart teljesen üres, a fesztiválozók beszorultak a bevásárlóközpontok hangulatát árasztó fesztiválpalotába, ahol a vetítések között a lépcsőkön ülve esznek-isznak, interneteznek laptopjaikon vagy várnak egy következő vetítésre. A vörös szőnyeges bevonulások pedig esernyős berohanásokká alakultak át a víztől tocsogó lépcsőkön.A további cannes-i híreink itt érhetők el.

 

Forrás: MTI