Emlékezzünk mi is Romy Schneiderre!

tgi

2012. május 28., hétfő 18:23, frissítve: péntek 02:12

Romy Schneider halálának harmincadik évfordulója alkalmából számos német és osztrák kulturális intézmény emlékezik meg az osztrák filmlegendáról. Vegyünk elő mi is egy Sissi-DVD-t!

Romy Schneider a kedves, bájos Sissi hercegnő megformálásával tett szert világhírnévre. Negyvenhárom éves korában, 1982. május 29-én halt meg. Romy Schneidert az osztrákok, a németek és a franciák is magukénak vallják. Annyi bizonyos: nem volt magyar, pedig magunkénak vallanánk mi is.

Romy Schneider 1965-ben


Az évforduló kapcsán már április óta látható Bonnban a Romy Schneider-kiállítás, amely méreteiben a 2009-es berlini és a 2011-es párizsi tárlatokat is felülmúlja. Június 24-ig mintegy nyolcszáz tárgyat mutatnak be – a fotóktól a filmplakátokon és a színésznő levelein át a kosztümökig széles a kínálat. Az ORF 2 és a 3Sat televízió a színésznőre emlékezve levetíti Romy Schneider karrierjének fontos filmjeit.

Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven Bécsben jött a világra, színész szülei hároméves korában elváltak. Tizenöt évesen, 1953 szeptemberében állt először a kamera elé a tempelhofi Ufa stúdióban. Az itt készült próbafelvételekkel vált Romy Schneiderré, amikor édesanyja, Magda Schneider mellett szerepelt az Amikor a fehér orgona újra virágzik című filmben.

A népszerűséget a Sissi-sorozat hozta meg, a Habsburg-mítoszt idéző romantikus filmekben a tizenéves, gyönyörű kislány meggyőzőerővel alakította Ferenc József császár feleségét. A szerep foglyul ejtette, a szakítás pedig drasztikus és végleges volt: nem vállalta a negyedik részt, és Párizsban kezdett új életet. 1958-ban ismerkedett meg a Christine forgatásán a pályakezdő Alain Delonnal, akivel hamarosan magánéletét is összekötötte. Filmes karrierje azonban megbicsaklott. Schneider és Delon csak 1968-ban dolgozott ismét együtt, A medence című krimibe forduló lélektani drámában.

Az ifjú királyné. Karlheinz Böhm partnereként


1966-ban Romy Schneider hozzáment Harry Meyen német rendezőhöz és színészhez, akitől 1975-ben vált el. Noha a házasság Franciaországban köttetett, fiuk, David Christopher Meyen még ugyanebben az évben Berlinben született meg. A színésznő 1975-ben Berlinben házasodott össze személyi titkárával, Daniel Biasinivel, akitől 1981-ben ugyancsak elvált, s akitől lánya, Sarah Magdalena Biasini született. A magánéleti tragédiák ellenére Berlin ünnepelt sztárja volt, filmfesztiválok, bálok, partik királynője. Filmjeiért – különösen a Sissi-sorozatért – rajongtak a németek.

Az egyébként is zaklatott színésznőt megviselték magánéleti kudarcai, 1981-ben egyik veséjét el kellett távolítani. Amikor egy balesetben 14 éves imádott fiát is elvesztette, az alkoholhoz és a gyógyszerekhez menekült. Egy új szerelem révén úgy tűnt, kilábal a depresszióból, 1981-ben ismét kamera elé állt, de állandó lelki és fizikai kimerültség gyötörte. Alig 43 évesen, 1982. május 29-én találták holtan párizsi lakásában. Halálát szívelégtelenség okozta, de tartja magát a vélekedés, hogy öngyilkos lett.

Mi a Sissi 1957-es harmadik epizódja, a Sorsdöntő évek egyik jelenetével emlékezünk rá. Azzal a jelenettel, mikor a királynénak Andrássy Gyula gróf (Walter Reyer) szerelmet vall – legendaidézés egy legendától, Tokajival. Íme:

Forrás: MTI