Emlékházat kap a magyar mese fejedelme

rKissNelli

2012. július 19., csütörtök 08:19, frissítve: csütörtök 10:26

Sárszentlőrinc nem csak Lázár Ervin gyerekkorának helyszíne, hanem a Lázár Ervin-mesék szülőhelye is: az író meseszimbólumai közül számtalan ezen a vidéken gyökerezik. Valóság a Nagyszederfa és Rácpácegres, de még a Négyszögletű Kerek Erdő is. Ősszel Sárszentlőrincen, a Petőfi-ház szomszédságában kap állandó kiállítást a magyar mese fejedelme.

Lázár Ervin meséi a szenzáció erejével hatottak az 1970-es és 1980-as években, nem csak az összetéveszthetetlen mesefigurák, hanem a lázári etika miatt is. Műveit felnőttek s gyermekek egyaránt forgatták, Lázár Ervin mágikus realizmusa új színt jelentett a magyar irodalomban. Meséin lassan nemzedékek nőttek fel, elég megemlíteni az író nevét, s rögtön idézik Vacskamatit vagy Ló Szerafint, a nagyszívű Dömdödömöt vagy a Nagy Zoárdot, Mikkamakkát, Berzsián és Didekit vagy sok más mesealakját. A sikeres mesék mellett felnőtt prózaíróként is maradandó műveket hagyott hátra.

A Lázár Ervinre való emlékezés az elmúlt néhány évben nagy lendületet kapott, például egy virtuális kiállítás is készült az Országos Széchényi Könyvtár égisze alatt. Az író emlékházát a a Lázár-világ közepén, történeteiben csak Rácpácegresként emlegetett községben, vagyis a Tolna megyei Sárszentlőrincen hozza létre az önkormányzat megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum. Sárszentlőrinc központjában, a Petőfi-emlékház melletti kézműves-házban kap helyet a szeptember közepétől látogatható Lázár Ervin-kiállítás, amellyel a felnőtt és a gyermeklátogatókat is szeretnék megszólítani. A tervek szerint a Petőfi és a Lázár kiállítás együtt „múzeumszigetként” várhatja a látogatókat a településen.

Lázár Ervin

Forrás: lazarervin.com


A Lázár-kiállítás fogadóterében a családi fotókon és portrékon keresztül bepillanthatunk majd Lázár Ervin életébe. Meghallgathatjuk meséit, amelyeknek egy részét ő maga mondja. A homage-fallal azt szeretné bizonyítani a kiállítás, hogy Lázár Ervint sok alkotó-barát vette körül, irodalmárok és képzőművészek, akiknek a műveiben ő maga vált mesehőssé. Réber László, Banga Ferenc, Szunyoghy András, Tettamanti Béla, Gyulai Líviusz, Vén Zoltán, Kő Pál, Orosz István, Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Babos Bertalan, Vagyóczky Károly és még sok más pályatárs művei szerepelnek majd a tárlaton. Az írói világot multimédiás eszközök, szimbólumerdő, Lázár Ervin íróasztala és polca jeleníti meg, bemutatnak lapozón és számítógépen kutatható anyagokat és a kutatószobában egy képgalériát is.

A meseszobát és az udvart a gyerekeknek és a mesekedvelőknek rendezik be. A szobában meserulett, nyomozós játék, bábszínház és mesefotel kap helyet. A ház udvarán Nagy Zoárd várja a vendégeket, de érdemes felkeresni a mesékből ismert Alsó-Rácegrespusztát is, ahol még áll a Lázár-történetekben megörökített Nagyszederfa.

A Nagyszederfa Sárszentlőrinc és Alsórácegres között félúton