Emléktáblát avatnak a Lossonczy házaspár tiszteletére

TK

2012. május 10., csütörtök 20:55, frissítve: péntek 10:09

Emléktáblát avatnak Lossonczy Tamás (1904-2009) festőművész és felesége, Lossonczy Ibolya (1906-1992) festőművész tiszteletére pénteken utolsó lakhelyükön, a II. kerület Ady Endre utca 17. alatt, szombaton pedig három rövidfilmet vetítenek a Kossuth-díjas festőről a Kino moziban.

Lossonczy Tamás második felesége, Pál Éda elmondta az MTI-nek, hogy a mészkő reliefet Gábor Magda szobrászművész tervezte és Kontur András fiatal szobrász készítette el. A ház kerítésének egyik oszlopára került a felirat: „E házban élt és dolgozott haláláig Lossonczy Tamás festőművész (1904-2009) és Lossonczy Ibolya szobrászművész (1906-1992)”. A relief készítésének dátuma (2011) és a készítő művészek monogramja olvasható még az emlékkövön.

A felirat alatt kis réztábla tudatja, hogy az emléktáblát második felesége állíttatta a II. kerületi önkormányzat támogatásával. Az avatáson a régi barát, Marosi Ernő művészettörténész, akadémikus beszél a két művészről.

Pál Éda fölidézte, hogy a művészházaspár 52 évig élt együtt harmóniában és a 20. század két meghatározó szellemi vonulatát, az organikus konstruktivizmust és az absztrakciót dolgozta föl, ezzel egyfajta párbeszédet teremtett a festészet és a szobrászat között. Lossonczy Ibolya művészetét kagyló mélyén ébredő gyöngyszemként jellemezte 1947-ben Hamvas Béla író.

A művészpár a 2. zsidótörvény után és a 3. előtt, 1940-ben kötött házasságot, a Keleti Károly utca 1.-ben laktak, de Ibolyát később menteni kellett. Férje elbújtatta édesanyjánál a Mészöly utcába, ő pedig üldözött barátait kísérte egyik búvóhelyről a másikra, majd jóindulatú figyelmeztetésre ő is elhagyta a lakást és az anyjához költözött. Így maradtak mindketten életben, mert a házat bombatalálat érte.

Az emléktábla-avatás alkalmából a Kino moziban szombaton láthatnak az érdeklődők három kisfilmet, valamennyit Pater Sparrow rendezte a Kossuth-díjas festőről, aki több mint 105 évig élt. A 105 év naplója című 18 perces dokumentumfilmben írott, és amikor már nem látott, magnóra mondott hangnaplójából Pál Éda válogatott részleteket.

A Magyar művész hódolata Róma népének című 3 perces munkának forgatókönyvét Lossonczy Tamás készítette és arról szól, hogy 1998-ban a művészt Rómából fölkérték, készítsen mozaikképet a földalatti vasút, az EUR Magliana állomására. A filmben Passuth Krisztina művészettörténész beszél a mozaikról, amelyet a helyszínen filmre vettek. A MŰsor című, 15 perces riportfilm a művek sorát mutatja be, közben a 105 éves Lossonczy Tamás beszél róluk – foglalta össze Pál Éda.

Lossonczy Tamás – Lossonczy Ibolya címmel a festő 95. születésnapjára 1999-ben adott ki kötetet a művészpárról hat szerző – köztük Marosi Ernő, Passuth Kriszina és Mezei Ottó – írásával, Erőss Nikolett szerkesztésében a Balassi Kiadó.

Forrás: MTI