Erdélyben is megszervezik a Múzeumok Éjszakáját

Grund

2012. május 17., csütörtök 14:23

Erdélyben is megszervezik szombaton a Múzeumok Éjszakája nevű rendezvényt, amelyen összesen száz intézmény vesz részt.

Erdély több nagyvárosában is nagyobb méretűre tervezték idén az egynapos rendezvényt. A szervezők Marosvásárhelyen főként a gyerekeket és a családokat szeretnék megszólítani, így szombaton a reggel 9 órától hajnali 2 óráig nyitva tartó múzeumokba a belépés ingyenes lesz gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A marosvásárhelyi középkori vár udvarán a kisebbek az agyagmodellezés technikáival ismerkedhetnek, de különböző vetélkedőkön is részt vehetnek. A Múzeumok Éjszakájának marosvásárhelyi fő attrakciója egy gepidákról szóló kiállítás lesz, amelynek létrehozásában az ország több múzeuma együttműködött.

Kolozs megyében tizennégy múzeum csatlakozott a rendezvényhez, így tíz kolozsvári mellett két dési, illetve egy-egy tordai és csucsai közgyűjteményt bemutató intézmény várja az érdeklődőket állandó és időszakos kiállításokkal.

A kolozsvári Szabadság című napilap szerint ingyen lesz látogatható egyebek között Románia legnagyobb Lego-kiállítása.

A tárlatok mellett dokumentumfilmek, interaktív programok várják a látogatókat. Az idén újdonságot jelent, hogy Kolozsváron luxus márkájú taxikkal szállítják majd a múzeumok között a látogatókat.

Forrás: MTI