Európa Szoborpark a Balatonnál

Grund

2012. május 9., szerda 15:45, frissítve: szerda 16:16

Több mint ötven darabból álló szoborpark épül Balatonalmádiban, a Szent Erzsébet ligetben, amelyhez Európa minden nemzetétől alkotásokat kérnek.

Veszeli Lajos festőművész, ötletgazda a távirati irodának adott interjújában elmondta, a Külügyminisztérium segítségével veszik fel a kapcsolatot Európa 26 országával. Arra kérik a külképviseleteket, hogy menedzseljék országaikban a kulturális minisztériumokhoz érkező magyar felhívást. A balatonalmádi Európa Szoborparkhoz minden nemzettől várnak egy-egy, az adott országot jelképező, megjelenítő alkotást. A parkban emellett a tervek szerint látható lesz azoknak a művészeknek egy-egy munkája is, akik a tavaly húszéves Balaton Tárlaton díjat nyertek. Veszeliék a szobrok előállítási költségéhez gyűjtést szerveznek és szponzorokat kutatnak fel; egy cég például három szobor elkészítésének költségét is finanszírozza. A szobor örökbefogadójának neve megjelenik az alkotáson.

A park ötvenhárom darabosra tervezett sorozatának fennmaradó része egy balatonalmádi műhelyben készül: Fáskerti István szobrászművész vezetésével egy főiskolás csapat készíti el olyan közéleti alakok portréit, akik Balatonalmádi történelmének részesei voltak, például Óvári Ferenc vagy Vajnai Aurél.

A szoborpark kialakításához, a tájépítéshez, a szobortalapzatok elkészítéséhez a város 34 millió forintot nyert pályázaton. Az ötvenmillió forintos beruházás során térvilágosítás, pihenőhelyek, sétautak, színpad, kerékpárosoknak ivókút készül, felfrissítik a liget zöldterületeit is, díszbokrokat, fákat ültetnek. A tervek szerint a tájépítési munkálatok júniusban befejeződnek, és nyárra néhány szobor is látható lesz már a parkban, amely végleges formáját jövő nyáron nyerheti el.

Forrás: MTI